Restaurant de Gouden Bock is een prachtig restaurant in de historische binnenstad van Middelburg. Michelle Lambregtse (de gastvrouw) en Martijn van Zelst (de chef) runnen het restaurant sinds 2002. En ik kan je vertellen: het koppel heeft van De Gouden Bock een culinaire must visit in de Zeeuwse hoofdstad gemaakt.
Prachtige zaak met geschiedenis
Als je voor het restaurant staat dan zie je dat de Gouden Bock uit drie aaneengeschakelde monumentale panden bestaat. De middelste draagt al sinds 1662 de naam De Gouden Bock!
En ook binnen is het prachtig. Ik houd van de mix van antiek en modern. Op een van de muren hangen een vijftal afbeeldingen van verschillende ambachtslieden, zoals een bakker, een jager, etc. Het blijkt dat al deze ambachten bij de Gouden Bock worden uitgevoerd/toegepast. Dat belooft veel goeds!
Seizoensgebonden kleine gerechtjes om te delen
De vriendelijk serveerster adviseert ons om twee tot drie gerechtjes per persoon te bestellen. Ze voegt toe dat ze het shared dining concept hanteren. Leuk! Op de menukaart zie ik veel gerechten met vis en zeevruchten. Dit is helemaal in mijn straatje. We bestellen de Vieille Mule Blanc. De Zuid-Franse wijn bestaat uit een blend van Grenache, Macabeu en Muskaat. In de neus frisse aroma’s van steenfruit (o.a. perzik), met een ronde, volle smaak. De wijn gaat (naar mijn verwachting) goed samen met de visgerechten die we zojuist hebben besteld.
Er worden drie dips en focaccia van zuurdesem op tafel gezet. In de bakjes zit boerenboter van Lindenhoff, baba ganoush (puree van op houtskool geroosterde aubergines) en labneh (hangop van Turkse yoghurt). De dipjes zijn heel smaakvol en het huisgemaakte brood is top. Ik verneem later dat chef Van Zelst jarenlang is bezig geweest om het perfecte zuurdesemkweekje voor zijn brood te vinden. Wat een passie voor zijn vak! Te gek!
Gegrilde Gamba
We beginnen ons culinaire avontuur met een bite in de vorm van een grote gegrilde gamba met tzatziki. Nothing more, nothing less. De gamba heeft een goede textuur en smaakt ietwat zoetig. De tzatziki geeft een romige en frisse touch. Een heerlijk gerechtje in al haar eenvoud.
Brioche met zalm & Vis Shawarma
We horen van onze serveerster dat de brioche met zalm een van de meest populaire gerechten van ‘de Bock’ is. En dat stamgasten zelfs gingen klagen toen het gerechtje van de menukaart was gehaald.
Al na een hap begrijp ik waarom het gerecht zo gewild is. Het begint al bij de brioche die zacht en romig van smaak is. Dan volgt de sensatie van het zoute van de huisgerookte zalm. Tel hier vervolgens de vers geklopte boterige hollandaisesaus en het gepocheerde eitje bij op en het feest is compleet.
Ons tweede voorgerecht is de Vis Shawarma dat oogt als een vrolijke pizza. De bodem, van platbrood, is besmeerd met tahini (pasta van sesamzaad) met hierop zeeduivel, tomaat en uit. De compacte stukjes witvis zijn heerlijk gekruid. Ik ben fan van dit gerechtje!
Risotto met coquilles & schol met botersaus
Dan volgen de twee warme gerechten. Ik begin met de citroenrisotto met coquilles en zeekraal. De risotto is lekker smeuïg en krijgt een frisse bite door de citroen, de zeekraal geeft het op zijn beurt een zilte touch. De coquilles hebben precies lang genoeg in de pan gelegen en smaken zacht en ietwat zoetig.
De schol wordt geserveerd met botersaus, lamsoor en zeekraal. De vis, die met precisie is gebakken, krijgt zijn smaak vooral door de botersaus. De zilte groenten zijn een mooie toevoeging om het klassieke gerecht iets spannender te maken. De schol komt overigens met geroosterde aardappeltjes.
Paris-Brest & Affogato al Caffè
Ik sluit het diner af met de Paris Brest. De Franse soes is gevuld met smaakvolle Zeeuwse zomerkoninkjes. Ik neem een hap en ervaar de sensatie van de room in combinatie met het crispy soesjesdeeg…Pfff dit is lekker! De Vriend gaat voor een Italiaans einde met de Affogato al Caffè, oftewel: espresso met vanille-ijs, frangelico en room.
De koffie komt met een huisgemaakte canelé
Bij mijn espresso krijg ik een huisgemaakte canelé. Die zag ik niet aankomen. En ik zit eigenlijk al vol, maar ik kan deze versgebakken heerlijkheid van deze geweldige chef natuurlijk niet laten staan. En ook deze Franse lekkernij smaakt me meer dan goed.
Eindoordeel
De zaak is prachtig, met allerlei verschillende leuke zitjes en er is een ruim terras. De service is enorm hartelijk (dankjewel Alison en Michelle voor de goede zorgen). En last but not least: het eten is hier waanzinnig lekker! Je proeft de liefde en passie van chef Van Zelst in alle gerechten terug. Kortom, de Gouden Bock is een absolute must visit in Middelburg!
Huishoudelijke mededeling: houd er rekening mee dat de menukaart seizoensgebonden is! Chef Van Zelst kookt namelijk alleen met de meest verse ingrediënten. Grote kans dus dat van bovengenoemde gerechten alleen nog de brioche met huisgerookte zalm op de menukaart staat.
Weekendje weg in Zeeland
De Gouden Bock heeft ook een stadsappartement genaamd Nr. 19 Bed & Bubbels. De ruimte is via het restaurant te bereiken. Het verblijf is zonder ontbijt, maar niet getreurd. Want aan het Damplein zitten De Juf en Fromagerie Forianne waar je heerlijk kan ontbijten. Klik hier voor 6 x bijzonder slapen in Middelburg.
Damplein 17, Middelburg | Ma: 12:00-21:00, di-za: 11:00-21:00 | website
Klik hier voor nog meer tips in Middelburg. En klik hier voor meer tips in Zeeland.
Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook? Ik zou het heel tof vinden als je dit zou doen. 🙂