Coulisse is zo’n plek waar alles klopt. De locatie in het monumentale NewWerktheater oogt knap (Studio Piet Boon tekende voor het design), de service is goed en het eten is zalig! De naam Coulisse is dus een knipoog naar de setting in de ontvangsthal van het voormalige Werkteater, maar dit terzijde. 

Twee jeugdvrienden met een dijk van een cv

Achter de Coulisse gaan chef Tim van der Molen en maître Simon Witmaar schuil, twee jeugdvrienden uit Amsterdam-Oost die hun meters hebben gemaakt bij restaurants als Oud Sluis*** (gesloten), The Jane** en Noma***!! Met Coulisse hebben ze hun jongensdroom om samen een restaurant in hun hometown op te zetten gerealiseerd. 

Internationale inspiratie met lokale ingrediënten

Chef Tim haalt zijn inspiratie uit alle windstreken, maar de ingrediënten zijn bijna allemaal lokaal. De menukaart wisselt dus mee met de seizoenen. Ook erg goed, zowel het wijnarrangement (met klassieke- en natuurwijnen) als het non-alcoholische arrangement is zeer de moeite waard. De non-alcoholische dranken zijn huisgemaakt en vaak gebaseerd op theeën, kombucha’s, vruchten en kruiden.

Zalige amuses

Wij zijn hier op een zaterdagmiddag met twee vrienden voor een 5-gangen lunch. We beginnen met drie amuses. De frisse dashi-bouillon met Datterino tomaat en vlierbloesem is een perfect begin op deze warme middag. Hierna volgt een tartelette van knolselderij met zomertruffel. De spitskool met shiso en gezouten pruim maakt het smaakmakende trio af. Zalig!

Even smaakvol als knap

Dan volgt het ‘hoofdprogramma’ waarbij de eerste gang een seizoensalade van fruit en groente met chili is. Het gerecht smaakt even goed als het oogt. Hierna volgt een gerecht met tuinbonen, Opperdoezer en room. Het fris bittere van de tuinbonen gaat prachtig samen met het rijke van de andere twee basisingrediënten. Dan de langoustine met kombu en gember. Het valt me overigens op dat ik bij deze derde gang als enige een boordje krijg met Japanse Kintsugi-goudlijm, dit is een oude Japanse techniek om gebroken porselein mee te fixen. 

De keramiek krijgt hier een tweede leven

Ik vraag aan de vriendelijke serveerster hoe dit zit. Ze vertelt me dat ze hier gedurende de Corona-tijd mee is begonnen. Love it! Want het ziet er niet alleen supermooi uit, het is ook nog eens hartstikke duurzaam. Hierbij trouwens meteen nog even een shout out naar het prachtige Coulisse keramiek gemaakt door The Bird Tsang, Keramiek Kantoor en JC Herman.   

Een geweldige en zeer smaakvolle middag

Ik ga in de tussentijd even naar het toilet. Bij terugkomst is het hoofdgerecht neergezet. Ik moet twee keer kijken en vraag toch even aan de vriendelijke serveerder of dit toch echt geen vlees is (we eten pescotarisch en hebben dit van tevoren aangegeven). Het blijkt een zeer smaakvolle aubergine gecomplementeerd door tomaat en kamille. Onze vrienden krijgen Texels lam bij deze gang. We slaan het kaassupplement over en krijgen hierna een dessert met aardbijen, magnolia en peterselie. Bij de koffie genieten we van huisgemaakte canalé en choco bros. Smullen!

Eindoordeel: we hebben een geweldige en super smaakvolle middag gehad en komen zeker terug!

Oostenburgergracht 75, Amsterdam | website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants; van sterrententen tot en met restaurants die gewoon heel erg goed zijn in Amsterdam.

Klik hier voor nog meer tips in de Kadijken-buurt. En klik hier voor alle tips in Amsterdam-Centrum. 

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply