Restaurant Het Packhuys bevindt zich in een monumentaal pakhuis in de binnenstad van Middelburg. Het interieur borduurt hier leuk op voort door historische elementen te combineren met moderne meubels en kunst. Het is binnen dus fijn zitten, maar ook buiten is het zalig aan het haventje. Het Packhuys is opgericht in 2018 door Kim en Mirjam van der Hiele.

De gerechten worden hier vanaf de basis zelf gemaakt

Het Packhuys werkt met een á la carte en een tasting menu waarbij je kan kiezen tussen drie tot zeven gangen. De gerechten worden door chef-kok Kim van der Hiele en zijn team vanaf de basis gemaakt. Zelfs de bonbons en het ijs zijn huisgemaakt! En dit alles met verse, biologische ingrediënten van (waar mogelijk) lokale leveranciers.

Fijn terras aan de historische haven

Wij zijn hier op een zomerse dinsdagavond en gaan voor het vijf gangenmenu. We starten met een aperitief op het terras met uitzicht op de monumentale grachtenpanden, de Spijkerbrug en de zeil- en motorboten in de haven. Ons diner opent met een amuse die bestaat uit een kaascakeje van Parmezaan met avocadomousse. Zalig!

Gerookte paling & ‘Steak tartaar’

Ons tasting menu opent met gerookte paling met gerookte palingmousse, een tataki van watermeloen, papadum, gepofte aardappel en aardappelschuim van kerrie masala. Het zachte, ietwat zoete vlees van de gerookte paling gaat geweldig samen met het frisse van de watermeloen die kort is geroosterd. Het krokantje van de papadum zorgt voor een nog bredere smaaksensatie. We love it! Hierna volgt de ‘Steak tartaar’ van wortel met een crémeux van gerookte pompoen en tandoori, crouton van foccacia, piccalilly en een 64 graden eitje. Door het eitje op deze temperatuur te bereiden stolt de dooier en het eiwit blijft zacht. Wij eten geen vlees (wel vis), dus we zijn altijd enorm blij met dit soort creatieve gerechten waarbij een klassiek vleesgerecht een groente make-over krijgt!

Schol, de kazen & Aardbeien Romanoff

De scholfilet komt met een luchtige remouladesaus, pangrattato (een mengsel van broodkruim met cashewnoot en citroenrasp), tomatensalade en aardappelmousseline (smeuïge puree) met boven op een aardappeldonut. Ik geniet enorm van de combinatie van het romige met het friszoete van de tomatensalade. En de vis is perfect gegaard! Het kaasplankje mogen we zelf samenstellen. We krijgen een lijstje waarop tien kazen van de Zeeuwse Erik Murre staan en mogen onze drie favorieten omcirkelen. Onze kaasjes worden gecomplementeerd met bananenbrood met pecannoten en een kweepeersausje. Het dessert is de Aardbeien Romanoff, oftewel hangop met aardbeienvlierbloesemijs, merengue en in gin gemarineerde aardbeien. Wat een feest!

Een stukje historie

Het Packhuys bevindt zich in een van de vier pakhuizen die namen dragen van lastdieren, te weten: de Kameel, de Oliphant, de Kemel en de Muyl. Er was nog een vijfde pakhuis het Witte Paart, maar deze is verdwenen. De pakhuizen kwamen na verloop in het bezit van de VOC (1602) en werden toen gebruikt om specerijen en kruiden op te slaan uit de Oost. Op de gevel van Het Packhuys spot je een bescheiden gevelsteen met een olifant. En bij de buren op nr. 82 prijkt een vrolijke kameel met een blije corpulente chef-kok als berijder. Van gastvrouw en mede-eigenaar Mirjam van der Hiele horen we dat de chef-kok later is toegevoegd.

Eindoordeel

Wat een geweldige hidden gem is Het Packhuys! We kenden deze kant van het centrum van Middelburg eigenlijk niet echt goed, maar man wat is het hier fijn zitten aan het historische haventje! Het interieur van Het Packhuys is om door een ringetje te halen, de gerechten zijn super smaakvol met ook veel aandacht voor de presentatie en de service is super. Gastvrouw Mirjam is heel kundig en aardig op een hele prettige authentieke manier! Wij komen zeker terug!

Praktisch

Het restaurant bevindt zich op loopafstand van de stadsschouwburg, de Oosterkerk en ook na een dagje winkelen is dit een ideaal restaurant om de dag af te sluiten. Het treinstation ligt ook om de hoek. Het Packhuys is gesloten op zondag en woensdag.

Kinderdijk 84, Middelburg | website

Klik hier voor meer Middelburgtips, hier voor meer Walcherentips en klik hier voor alle Zeelandtips.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply