Restaurant Rozewied is een geweldige fine dining aanwinst voor Zeeland. Achter het restaurant gaat het jonge, bevlogen stel Noëmie Haentjens (Vlaming) en Ferdy van Rijswijk (Zeeuw) schuil. Rozewied, dat klaproos in het Zeeuws betekent, opende haar deuren in het pittoreske dorpje Kortgene in 2023. In dit jaar wordt Rozewied door de PZC (dé krant van Zeeland) meteen bekroond tot restaurant van het jaar. Het knusse huiskamerrestaurant telt 16 couverts waardoor Noëmie en Ferdy het restaurant samen konden runnen. Echter, sinds kort wordt het duo versterkt door sommelier Sander van der Gaarden.



Klassieke Franse keuken met eigentijdse twist
Het stel kookt op klassiek Franse wijze, maar dan wel met een eigentijdse twist waarbij het Zeeuwse terroir prachtig naar voren komt. Verwacht hier dus lekker veel gerechtjes uit zee. Immers, de Noordzee, Oosterschelde en het Veerse Meer liggen allemaal vlakbij. Ondanks hun jonge leeftijd – ze zijn allebei geboren in 1995 – hebben de twee chefs al de nodige culinaire ervaring opgedaan, bij o.a. Benoitte Dewitte* en Meliefste*, en dit proef je!



Zeeuws terroir
We beginnen met een feestelijk glas champagne (Caillez Lemaire) en krijgen er een bordje met groentjes uit eigen moestuin met een emulsie met dragon bij geserveerd. Hierna volgen drie amuses waaronder een zalige cannelloni die gevuld is met Beemsterkaas met hierop koolrabi en een gel van Cabernet Sauvignon. Het tartaartje van hamachi met een oosterse vinaigrette is ook een knaller. Het voorgerecht een fris-zoet gerechtje op basis van tomaat met bolletjes Cavaillon meloen, een klein beetje geitenkaas en kruidjes uit eigen tuin. Hierna volgen heerlijke gerechten waarbij prachtige ingrediënten zoals Zeeuwse mossel, Oosterschelde paling, langoustine en tarbot de hoofdrol spelen. Gang 4: de cappellacci, pasta in de vorm van een hoedje, gevuld met artisjok met hierbij Zeeuwse lamsoren en een reductie van ui is ook een succesnummer.
Super service
Noëmie en Ferdy lichten om en om de gerechtjes toe. En sommelier Sander heeft ons geholpen met het uitkiezen van een prachtige fles wijn. Te weten een chardonnay uit het Duitse Baden (Ziereisen Jaspis, 2020). Mega lief: wij dineerden hier op mijn verjaardag (1 september) en Ferdy verraste me met een te snoezig miniatuur feestje op een houten plateautje met muziekdoosje, twee taartjes en een kaarsje. Hij had zelfs een bloempje geplukt voor in het minivaasje! Team Rozewied jullie zijn kanjers! Zie hier nog een kort filmpje van onze ervaring.
Hoofdstraat 35, Kortgene | website
Klik hier voor meer fine dining tips in Zeeland.
Klik hier voor meer Noord-Bevelandtips en hier voor alle Zeelandtips.
Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?