Witloofboerderij Cools is een vierde generatie familielandbouwbedrijf waar de authentieke teeltwijze van witloof tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. We mogen een middag meekijken onder begeleiding van Thomas Cools. Erna mogen we in de hooischuur lekker lunchen met witloofkroketjes en stoemp (stampot) met witloof. Er is zelfs bier op basis van witloof. Het witloof van Thomas smaakt fris en fruitig met een subtiel bittertje. Klik op deze link voor en kort videoverslag.
Brussels Grondwitloof
Bij Cools wordt full circle gewerkt met eigen gekweekte zaden. De teelwijze is buiten onder dekgrond en de boerderij van Cools ligt in de regio Brussel-Mechelen-Leuven. Dit zijn de drie criteria waaraan een witloofboer moet voldoen om zijn oogst ‘Brussels Grondwitloof’ te mogen noemen. Dankzij de traditionele werkwijze – intafelen in de volle grond en volledig afdekken met dekgrond – krijgt het Brussels grondwitloof zijn typische knapperigheid, de bitterzoete smaak en de fijne bladstructuur.
Beschermde Geografische Aanduiding
Brussels grondwitloof is herkenbaar aan de sticker die op elke verpakking terug te vinden in. Op deze sticker vind je naast het logo ‘Brussels Grondwitloof’ ook het label ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ en de naam van de producent. Naast de naam van de producent draagt elke verpakking ook een uniek volgnummer waarmee de herkomst van het witloof letterlijk tot op het veld kan worden nagegaan.
Witloofkroket
Thomas heeft in samenwerking met krokettenproducent Gastronello de witloofkroket ontwikkeld om ook de buitenste afvalblaadjes van de uiteindelijke witlofkrop een bestemming te geven. Thomas heeft voor dit product een Food Waste Award gewonnen omdat hij zo het voedselverlies sterk beperkt. Geen tijd om zelf in Zemst een doosje witloofkroketten op te halen? No worries, Frituur Tartaar heeft de witloofkroketten van Thomas ook op de kaart staan.
Hauwlandweg 3, Zemst, België | website
Klik hier voor tips in België.
Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?