Restaurant Keizerskroon is gesitueerd in een historisch pand in hartje Deventer. Keizerskroon is opgedeeld in een restaurant en grand café. Het terras en de binnentuin met patio zijn geschikt voor de zomermaanden. Kortom, een plek die geschikt is voor meerdere momenten van de dag. Van koffie tot cocktails en van lunch tot diner. Bij Keizerskroon ligt de nadruk op de klassieke Italiaanse keuken met een voorkeur voor gerechten met truffel.
Klassieke Italiaanse keuken
Wij zijn hier op een koude zaterdagmiddag in november en nemen plaats in het restaurant. Het hoge plafond, de kroonluchters, gouden spiegels en de sfeervolle kerstversiering geven het restaurant een sprookjesachtige warme vibe. De charmante gastheer Arjen Vis heet ons hartelijk welkom en adviseert ons bij kiezen van onze gerechtjes.
Pure ingrediënten met rijke smaken
We beginnen met een tartaar van huisgerookte zalm, hierop zeekraal en een coquille, ernaast een perfect gebakken kwartelei en een crème van wasabi. We drinken er een pino grigio uit Veneto, Noord-Italie bij. Wat een genot! Hierna volgt de risotto met verse truffel. Ons hoofdgerecht is de dagverse scholfilet (uit Urk) met huisgemaakte olie, een citroentje en gestoomde groenten. Het is opvallend dat er geen saus bij de vis wordt geserveerd, maar we missen dit totaal niet omdat de ingrediënten al enorm smaakvol van zichzelf zijn. De vis is perfect gebakken en de olie is perfect.
Onze lunch is een feest
De krieltjes zijn gekookt in een kippenbouillon en een paar keer afgeblust met roomboter. En OMG deze krieltjes zijn echt hemels! We sluiten onze lunch af met de huisgemaakte brownie met hierop een kletskop van framboos en een quenelle (mousse) op basis van mascarpone en op smaak gebracht met kaneel en chocolade, ernaast een gelei van bosvruchten en verse aardbeien met basilicum. Wat een feest!
Wijn van eigen wijngaard in Sardinië
We drinken er mooie klassieke wijnen bij waaronder ook twee wijnen van de familiewijngaard Fradiles (‘neven’) van Keizerkroon-eigenaar Mario Lai (hij is de oudste neef). In 2014 werden de eerste flessen Memorias gebotteld van de bijna eeuw-oude wijnranken. We mogen genieten van een prachtige rode wijn (Memorias Creccherie, 2022) en bij het desert drinken we een vino blanco dolce van de familiewijngaard. Hoe bijzonder wil je het hebben!
Stromarkt 12, Deventer (Gelderland) | website
Klik hier voor tips in Deventer en klik hier voor alle Gelderlandtips.
Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?