MiddelburgNederlandWalcherenZeeland

Restaurant Het Packhuys een hidden gem in Middelburg

Restaurant Het Packhuys bevindt zich in een monumentaal pakhuis (uit de 16de eeuw) in de binnenstad van Middelburg. Het interieur borduurt hier knap op voort door historische elementen, zoals het balkenplafond, te combineren met moderne, verfijnde meubels en kunst. Het is binnen dus prachtig fijn zitten, maar ook buiten is het zalig aan het haventje.

De gerechten worden hier vanaf de basis zelf gemaakt

Het Packhuys werkt met een á la carte en een tasting menu waarbij je kan kiezen tussen drie tot zeven gangen. De gerechten worden door chef-kok Kim van der Hiele en zijn team vanaf de basis zelf gemaakt, van bouillons tot en met bonbons. Good 2 know voor de zoetekauwen: zelfs het ijs wordt hier dagelijks vers gedraaid! En dit alles met uitsluitend verse, biologische ingrediënten van waar mogelijk lokale leveranciers.

Fijn terras aan de historische haven

Wij zijn hier op een dinsdagavond en gaan voor vijf gangen waarbij we de kaas en het dessert gaan delen. Het is een mooie zomerse avond dus we starten met een aperitief op het terras. Ik neem de omgeving in me op en geniet van het uitzicht op de monumentale VOC-panden, de Spijkerbrug en de zeil- en motorboten in de haven. We krijgen hier ook onze amuse, een Parmezaans kaascakeje met avocadomousse, geserveerd die mooi samengaat met mijn cocktail en de cava van Mr. Track & Thrift

Gerookte paling & ‘Steak tartaar’

We beginnen ons tasting menu met de gerookte paling met gerookte palingmousse, een tataki van watermeloen, papadum, gepofte aardappel en aardappelschuim van kerrie masala. Wat een heerlijk voorgerecht is dit! Het zachte, zoete vlees van de gerookte paling gaat geweldig samen met het zoete van de watermeloen die kort is geroosterd. Het krokantje van de papadum zorgt voor een nog bredere smaaksensatie. We love it! Hierna volgt de ‘Steak tartaar’ van worteltartaar met een crémeux van gerookte pompoen en tandoori, crouton van foccacia, piccalilly en een 64 graden eitje. Door het eitje op deze temperatuur te bereiden stolt de dooier en het eiwit blijft zacht. Wij eten geen vlees (wel vis), dus we zijn altijd enorm blij met dit soort creatieve gerechten waarbij een klassiek vleesgerecht een groente make-over krijgt! Het smaakt zalig en de presentatie is ook helemaal geweldig! 

Schol, de kazen & Aardbeien Romanoff

De scholfilet komt met een luchtige, warme remouladesaus, pangrattato (een mengsel van broodkruim met cashewnoot en citroenrasp), tomatensalade en aardappelmousseline (hele smeuïge puree) met boven op een aardappeldonut. En ook dit gerecht is weer een genot. Ik ga enorm goed op de combinatie van het romige met het friszoete van de tomatensalade en de vis is perfect gegaard. Dan volgt het kaasplankje. We krijgen een lijstje waarop tien gerijpte kazen staan van de Zeeuwse Erik Murre en mogen hierop onze drie favorieten omcirkelen. Onze selectie wordt gecomplementeerd met overheerlijk bananenbrood met pecannoten en een kweepeersausje in een tube. Het dessert is de Aardbeien Romanoff, oftewel hangop, aardbeienvlierbloesemijs, merengue en in gin gemarineerde aardbeien. Wat een feest is dit toetje!

Een stukje historie

Ik ben dol op historische feitjes. Dus hierbij wat achtergrondinformatie: Het Packhuys bevindt zich in een van de vier overgebleven pakhuizen die namen dragen van lastdieren, te weten: de Kameel, de Oliphant, de Kemel en de Muyl. Er was nog een vijfde pakhuis het Witte Paart, maar deze is verdwenen. De pakhuizen kwamen later in het bezit van de VOC, die in 1602 werd opgericht, en werden toen gebruikt om specerijen en kruiden op te slaan uit de Oost. En inderdaad op de gevel van Het Packhuys spot je een bescheiden gevelsteen met een olifant. En bij de buren op nr. 82 prijkt een vrolijke kameel met een blije corpulente chef-kok als berijder. Van gastvrouw en mede-eigenaar Mirjam van der Hiele horen we dat de chef-kok later aan deze gevelsteen is toegevoegd. En dat het voormalige VOC-pand van haar restaurant geen opslagplek was voor specerijen, maar voor scheepsmaterialen voor de schepen die naar de Oost voeren. Zo interessant!

Achter Het Packhuys

Het Packhuys is opgericht in 2018 door het koppel Kim en Mirjam van der Hiele. Chef-kok Kim werkte voorheen bij verschillende Zeeuwse restaurants waaronder De Oude Werf in Veere. En gastvrouw Mirjam heeft ook veel ervaring in de Zeeuwse horeca. 

Eindoordeel

Wat een geweldige hidden gem is Het Packhuys! We kenden deze kant van het centrum van Middelburg eigenlijk nog niet echt goed, maar man wat is het hier fijn zitten aan het historische haventje! Het interieur van Het Packhuys is om door een ringetje te halen, de gerechten zijn super smaakvol met veel aandacht voor de presentatie en de service is super. Gastvrouw Mirjam is heel kundig en aardig op een hele prettige authentieke manier! Wij komen hier zeker terug!

Praktisch

Het restaurant bevindt zich op loopafstand van de stadsschouwburg, de Oosterkerk en ook na een dagje winkelen is dit een ideaal restaurant om de dag af te sluiten. Het treinstation ligt ook om de hoek.

Het Packhuys is gesloten op zondag en woensdag.

Kinderdijk 84, Middelburg | website

Klik hier voor meer Middelburgtips, hier voor meer Walcherentips en klik hier voor alle Zeelandtips.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply