Zutphen is een geweldige bestemming voor een cultureel en culinair weekendje weg in eigen land! De Hanzestad heeft een indrukwekkende historie die meer dan 1700 jaar teruggaat. Daarom voelt een wandeling door de historische binnenstad alsof je door een openluchtmuseum wandelt. Naast alle architectonische pareltjes is het hier dus ook op culinair vlak prijsschieten. Hieronder delen we enkele van onze favorieten.
Doen
Rondwandelen in de historische binnenstad met haar Middeleeuwse straatjes, monumentale panden, stadswallen en talloze kerktorens is heel bijzonder. Loop ook zeker de hofjes binnen waar je prachtige bronzen beelden kan bewonderen. Tijdens je wandeling zul je begrijpen waarom Zutphen de Torenstad wordt genoemd. Gesproken over torens: we hebben ook kaartjes gekocht voor de indrukwekkende Walburgiskerk en de Librije, een van de oudste bibliotheken van Europa. Voor een geweldig uitzicht kun je de toren beklimmen. En breng ook zeker een bezoek aan de Zutphense Musea! Hier komen het Stedelijk Museum en het museum Henriëtte Polak samen. Het Stedelijk Museum brengt de stadsgeschiedenis tot leven. In museum Henriette Polak kun je genieten van 20e-eeuwse figuratieve kunst in Nederland. Zupthen is ook een fijne stad om te shoppen. Neem zeker een kijkje bij Radijs Conceptstore voor Nederlandse en Scandinavische labels en up-coming ontwerpers. Voor Scandinavische woonaccessoires en natuurlijke beauty-producten moet je bij From the Nord zijn.
Koffie & taart
De leukste plek voor een koffie break is Bloem op de Taart. Deze ambachtelijke patisserie werkt uitsluitend met biologische ingrediënten en verse bloemen. De Pelikaan is op haar beurt de meest iconische plek voor koffie en taart in Zutphen. Want al sinds 1816 is dit de place to be voor koffie en thee. Kies voor een van de twee huiskoffiesmaken of ga voor de koffie van het seizoen. Check ook zeker het winkelgedeelte voor uiteenlopen thee-, en koffie-accessoires. Dicht bij het Broederenklooster zit Van Rossum’s Koffie waar ze de lekkerste specialty koffietjes verkopen. Check de vitrine voor lekkers. Houd er wel rekening mee dat dit zaakje vrij klein is.
Lunch
We lunchen bij Restaurant Nectar dat de nieuwste hoogstaande culinaire aanwinst van Zutphen is. Achter deze hospitality-formule gaat chef-kok Joost van Outheusden schuil. Nectar is ontstaan uit zijn liefde voor lekker eten en drinken en de gezelligheid die daarbij komt kijken. Er wordt dus gekookt vanuit passie voor zowel de gast, alsook voor het creatieve proces dat hieraan voorafgaat. Het menu wisselt daarom iedere twee weken zodat Joost en z’n culinaire team geprikkeld blijven om de lekkerste nieuwe creaties te bedenken. Zie hier een kort filmpje van onze ervaring. Wil je iets totaal anders, maar wel met historie? Ga dan naar het Volkshuis dat in 1898 is opgericht door De Volksbond tegen drankmisbruik. Sinds 2017 is dit het laatste echte Volkshuis van Nederland. Voor een lunch met lekkere brasserie-gerechten ga je naar Chapoo.
Apéro & Diner
Voor een apéro is wijn- en gastrobar Nic en Ik helemaal leuk! Wij hebben vervolgens enorm genoten van een diner bij fine dining restaurant Broederenklooster. Hier kookt chef Niels van Dooijeweert met zijn team de meest zalige gerechten die klassiek georiënteerd zijn, maar dan wel met een moderne twist. Bekijk hier een kort filmpje van onze ervaring. Nog zo’n restaurant in een bijzonder historisch pand: de Wijnhuistoren aan het bruisende marktplein. Hier kun je genieten van Italiaanse specialiteiten. Meer zin in tapas? Daal dan af naar de kelder. Voor de Zuid-Europese en Marokkaanse keuken is Sultani de place to be. In de open keuken zie je hoe al het lekkers vers voor je neus wordt bereid. Voor het slapen nog zin in een cocktail? Ga dan naar cocktailbar Mixxim.
Slapen
Wij slapen in het prachtige Boutique Hotel Broederenklooster dat gesitueerd is in een eeuwenoud voormalig broederenklooster. Het historische gebouw dateert uit 1200 en is hiermee een van de oudste gebouwen van Zutphen. De 15 hotelkamers bevinden zich in het 13de -eeuwse dormitorium. Deze rijke historie wordt op een hele stijlvolle, en af en toe humoristische, manier verweven met het comfort van nu. Het boetiekhotel beschikt ook over een gelijknamig fine dining restaurant en een indrukwekkende wijnkelder.
Ontbijten
Wij hebben ons verblijf bij het Broederenklooster inclusief ontbijt geboekt. En wat heb je hiermee een geweldig begin van je dag! Het 3-gangenontbijt bestaat uit luxe kleine gerechten en het opent met een feestelijk glas rosé champagne. Wij genieten onder andere van een focaccia met gerookte zalm en kruidenkaas, een huisgemaakte krentenbol met een beurre noisette en geitenboter en een quiche met prei en paddenstoelen. We sluiten ons ontbijt af met een deconstructie van tiramisu. Wil je vega(n) ontbijten? Ga dan naar Roxo! Hier geniet je van huisgemaakte kleurrijke gerechtjes met een zuidelijke twist. Of ga voor een Italiaanse start van je dag bij het knusse Sani.
Over de Hanzesteden
Een stukje historie: een hanze of hanza (‘groep’) was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Door samen te werken konden de steden hun handel beter beschermen en uitbreiden. Nederland telt negen hanzesteden: Zutphen, Deventer, Zwolle, Kampen, Hattem, Doesburg, Elburg, Harderwijk en Hasselt. Wij kunnen niet wachten om de volgende Hanzestad te ontdekken! Ook enthousiast geraakt en op zoek naar meer inspiratie? Klik dan hier voor 28 heerlijke eetadresjes in de Hanzesteden. En klik hier voor de leukste boetiekhotels in de Hanzesteden.
Klik hier voor meer van onze tips in Zutphen, hier voor algemene Zutphen-tips en klik hier voor alle Gelderlandtips. Benieuwd naar meer Weekendje-weg-tips? Klik dan hier.
Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?