Het Wintercircus met het imposante koepeldak is een van de meest bijzondere gebouwen in Gent. Het stenen circus werd in 1885 geopend als ‘Nouveau Cirque’. Een plek waar het hele jaar door, ook in de winter, werd gezorgd voor vermaak. In 1920 brandt het gebouw bijna helemaal af. Het werd weer opgebouwd, maar na de Tweede Wereldoorlog verandert Ghislain Mahy (België’s beroemdste autoverzamelaar) het in een Fiat-autogarage en showroom (1947-1978). Na leegstand wordt in 2005 de stad Gent de nieuwe eigenaar. Na een grondige renovatie opent het huidige Wintercircus in 2024 opnieuw haar deuren.
Bruisend gebouw
De 15.000m² aan lang vergeten ruimtes van het Wintercircus is nu de plek voor innoverende kleine bedrijfjes. Zij kunnen vergaderruimtes boeken waar vroeger de paardenstallen waren gevestigd. En onder het gebouw, waar vroeger de paardenstallen waren, is Club Wintercircus gehuisvest, een concertzaal voor 500 personen. En je bent hier aan het juiste adres voor vijf verschillende horecazaken. Van een ambachtelijke zuurdesembakkerij-café tot de meest trendy rooftopbar van de stad waar je cocktails kan drinken met een panoramisch uitzicht. Hieronder meer informatie.
Bakkerij Klaas
Bakkerij Klaas is bekend in Gent als de plek waar je artisanaal desembrood kan kopen. Naast het café in het Wintercircus heeft Klaas namelijk nog twee winkels in de stad. In het café kun je terecht voor ontbijt, lunch en koffie. Het aanbod is gevarieerd. Van uiteraard traditioneel desembrood op basis van tarwe, rogge of spelt tot en met viennoiserie met hoeveboter, krakende baguettes, focaccia en plaatpizza’s. Ik bestel een havercappuccino en een ‘Gestreken’ mastel met boter, basterdsuiker en fleur de sel. Dit is een Gentse specialiteit en zeker de moeite waard! website
Bar Bougie
Bar Bougie neemt is gesitueerd in de voormalige autowerkplaats van het Wintercircus. Het interieur houdt de herinnering aan de Fiat-garage uit de Mahy-periode levend. Op de menukaart staan lokale, seizoensgebonden drankjes en hapjes. Een ideale spot voor een apéro! website
Sakas
Zin in verfijnde sushi? Ga dan naar Sakas! Hier maakt chef Yoshi kakelverse creaties uit de authentieke Japanse keuken (omakase-stijl). De ervaren chef Yoshi heeft zijn ervaring opgedaan in Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië en België. Sakas is een ideale lunchplek, maar ook een relaxte bar waar je geniet van izakaya-handrolls, sashimi en huisgemaakte drankjes. website
Bar Bassie
Bar Bassie is een geweldige rooftop bar op de bovenste verdieping van het Wintercircus. Je bent hier aan het juiste adres voor klassieke, en over the top-cocktails. Doordeweeks is Bar Bassie open tot middernacht en in het weekend (vrijdag en zaterdag) tot 1 uur in de nacht. Een ideale spot voor een apéro, diner of voor een after dinner cocktail met een spectaculair uitzicht over de stad, van De Krook tot de drie torens. Lees hier over mijn Bar Bassie-ervaring. website
Tribune
Tribune is het restaurant op de bovenste verdieping van het Wintercircus. Naast een spectaculair zich over zowel de stad, heb je vanaf hier ook uitzicht over de Arena. Hier geniet je van no-nonsense, seizoensgebonden gerechten. website
Lammerstraat 13, Gent (De krook), België | website
Klik hier voor nog meer tips in Gent. En klik hier voor tips in België.
Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?