HaarlemNederlandNoord-Holland

Café Colette, een heerlijk stukje Parijs in Haarlem

Café Colette is een heerlijk stukje Parijs in Haarlem. Met een vriendelijk ‘Bienvenue’ worden we begroet, waarna de gastheer ons begeleidt naar een knus tafeltje met een buiten gevoel. Café Colette heeft namelijk een glazen harmonicadeur die open is geschoven waardoor de voorkant open is. We kijken uit op de prachtige gotische Grote/Sint-Bavokerk. Leuk om te weten (althans dat vind ik): hier staat een indrukwekkend orgel waar o.a. Mozart, Mendelssohn en Händel op hebben gespeeld.

We beginnen met bubbels en oesters

Bij Colette is de huisbubbel de Crémant de Limoux van Luc Pirlet (Languedoc). Deze blend bestaat uit Chardonnay (70%), Mauzac en Chenin Blanc (20%). De Crémant heeft frisse zuren en een klein bittertje met in de neus citrus en een groen appeltje. We bestellen er een half dozijn oesters bij. Yummy!

Hollandse escargots in knoflook

Door de Franse ambiance besluit ik de escargots te bestellen. Mijn tafelgenoot neemt vooraf de Pulpo met paprika, chorizo en tomaat. Als de slakken voor m’n neus staan begrijp ik waarom ik geen slakkenklem heb gekregen. “Waar zijn de slakkenhuisjes?” vraag ik aan onze vriendelijke serveerder. Hij antwoord dat het wel eens mis gaat met de Hollandse slakken. De ene keer zit er niets in het huisje en de andere keer is de slak te klein. Dit klinkt aannemelijk. Ik moet zeggen dat ik het gepruts met de klem en de speciale slakkenvork wel mis. De smaak is overigens enorm goed. Met het verse stokbrood dep ik de knoflooksaus tot op de bodem op. Heerlijk!

Bistrokaart met Franse klassiekers

Tussen de acht hoofdgerechten zie ik vier vega varianten! Nice! De Raviolli Melanzane (aubergine) is een van mijn lievelings, maar ik besluit het Franse gevoel vast te houden en ga voor de schol met limoen beurre blanc en la ratte aardappel (een Franse aardappel met een boterachtige structuur en nootachtige smaak). M’n tafelgenoot gaat voor de Poussin (jonge kip). We drinken er een Valpolicela Ripasso Superiore uit 2017 uit Veneto bij. Inderdaad, de wijnkeuze is niet zoals het hoort en ook niet Frans… Maar m’n tafelgenoot geeft de voorkeur aan rood en er staat toevallig een overheerlijke ripasso uit Veneto op de kaart. In my defence, deze zwoele wijn past wel heel goed bij deze zomerse avond.

Achtergrond over de ripasso

Hierbij wat achtergrond over de ripasso: de blend, die bestaat uit Corvina (70%), Rondinella en Molinera, krijgt na vergisting de schillen en de gistsporen van de Amaronewijn toegevoegd. De wijn rijpt hierna nog 18 maanden op eikenhouten vaten. Met als resultaat: een wijn met volume en kracht die tegelijkertijd sappig en zwoel is. Met in de neus rijp rood fruit en specerijen. De wijn gaat dus prachtig samen met vleesgerechten of bij pittige, harde kazen.

Heerlijke ‘ontleedde’ cheesecake

We sluiten ons avondje af met de Cheesecake Décomposé. In plaats van een compact taartje (à la de New York cheesecake) bestaat deze bodem uit losse kruimels waarop vier ‘klodders’ room liggen. Ik begrijp nu waar de toevoeging ‘Décomposé’ (ontleden) op slaat. De zachte room in combinatie met de krokante koekkruimels is overheerlijk!

Eindoordeel: #TipvanTrees

Eindoordeel: het eten is goed, de service charmant en de setting is knap met een bijzondere ligging in de historische binnenstad van Haarlem. Ik ga hier zeer zeker terugkomen!

Kom je met de auto? Er is een parkeergarage op een paar minuten lopen. En ook vanaf het treinstation is het prima te wandelen (ongeveer 15 minuten).

Oude Groenmarkt 22, Haarlem | website

Klik hier voor nog meer tips in Haarlem en hier voor alle tips in Noord-Holland. 

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply