Drenthe is een kleine provincie die stiekem groot is in gastronomie. Als je goed zoekt vind je verborgen pareltjes die je wat ons betreft niet mag missen. Café-Restaurant Poortman is er zo een verstopt in Veeningen. Dit kleine plaatsje is gelegen in het Reestdal met haar prachtige heide, bos en kenmerkende Drentse boerderijen. Ook Poortman is gesitueerd in zo’n authentiek en sfeervol pand. Wij arriveren op een zwoele zondagavond en als we uit de auto stappen valt ons direct de heerlijke stilte op. Geen geraas van autowegen of vliegtuigen in de achtergrond, hier horen we echt alleen de natuur!  

Groenten uit eigen moestuin

Sinds 2017 wordt Café-Restaurant Poortman uitgebaat door maître en sommelier Anandi van Dijk en chef Maurice Grendelman, in het dagelijks leven ook een koppel. Met hun passie gaven zij het restaurant een eigen stijl en inmiddels vergaarden ze in korte tijd zowel een Gault Millau notering (13 uit 20) als een Bib Gourmand van Michelin. Knap! De gevarieerde kaart bevat klassiekers met een eigen twist. Een speciale plek hebben de groentegerechten. Bij navraag blijkt dat Chef Maurice hier al geruime tijd aandacht voor heeft met het oog op duurzaamheid. Hij gebruikt hiervoor ingrediënten uit eigen moestuin en de directe omgeving van het restaurant.

Geweldige service

De tafels zijn klassiek gedekt in de tuin, waar het ook een oase van rust is. We worden in de watten gelegd door de nichtjes Anne en Lisette. Ze stralen plezier uit en blijken allebei al respectievelijk 2 en 5 jaar bij het restaurant te werken. Als aperitief nemen we een frisse cava. We trappen af met oesters en twee garnalenkroketjes, waarvoor de begeleidende dressings en sauzen perfect zijn uitgevoerd. Om de smaakpapillen voor de volgende gang in gereedheid te brengen wordt een uitgebreid broodmandje met twee soorten huisgemaakte, en heerlijke, boter geserveerd. Vooral De Vriend kan hier tussen de gangen door niet vanaf blijven. Ik kan vertellen dat hij inmiddels ook exact hetzelfde botervlootje voor thuis op tafel heeft gekocht. Perfect formaat!

Klassiekers met een eigen twist

Voor de volgende gang kiest De Vriend voor een gemarineerde ceviche van Zeebaars. Het friszure van het gerecht wordt perfect gebalanceerd met een wat vollere Chardonnay van Maison Barboulot uit de Languedoc. Zelf ga ik nóg een keer voor garnalen, maar deze keer tempura bereid. De gefrituurde garnalen worden begeleid door een pittige jalapeño mayonaise. In het glas een lichte Gruner Veltliner om de smaakpapillen mee te blussen. Prima wijn-spijs combinaties die ons doen verlangen naar meer!

Gebalanceerd en spannend tegelijk

Als hoofdgerecht gaan we allebei voor groente. De Vriend bestelt Aardappelschuim met champignons, kaas en bieslook en ik neem Aubergine met miso, yoghurt en citroen. De gerechten zijn gebalanceerd en spannend tegelijk en er is duidelijk goed over nagedacht. Een speciale vermelding verdienen hier ook de bijgerechten die perfect zijn uitgevoerd. Frisse ijsbergsla met een smaakvolle dressing, frites met een zachte mayonaise, en perfect gegaarde en gegratineerde witlof. We drinken een krachtige rode wijn, gemaakt van de Zweigelt, een typisch Oostenrijkse blauwe druif. Na al dit moois delen we, zoals vaak, een toetje. Het citrustaartje met roomijs en tropisch fruit is een waardig afsluiter van een mooie gastronomische ervaring in Drenthe.  

Eindoordeel

Bij Café-Restaurant Poortman proef je passie voor gastronomie. Met zowel toegankelijke klassiekers als verfrissende gerechten op de kaart is hier voor ieder wat wils. Tel daar de gezellige service en knusse sfeer bij op en je bent gegarandeerd van een mooie beleving in het rustieke Drenthe.  

Bloemberg 5, Veeningen | website

Klik hier voor meer tips in Drenthe.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply