De Librije is een culinair begrip in Nederland. Naast drie Michelinsterren (2004) heeft het restaurant in 2021 ook een groene Michelinster ontvangen. Het iconische restaurant is opgericht door chef-kok Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer. Jonnie staat aan de wieg van koken met lokale producten, wildpluk en werken met duurzame kooktechnieken zoals fermenteren.

Voormalige vrouwengevangenis

De Librije is gevestigd in een voormalige vrouwengevangenis, ook wel spinhuis genoemd. Wij krijgen een rondleiding van head sommelier Sem Beks. Hij laat ons o.a. de plek zien waar groenten en kruiden worden gekweekt, we krijgen ook een kijkje bij De Librije Backstage ruimte waar de gasten ook zelf mee mogen koken. Het meest indrukwekkend vind ik de wijnkelder waarvan en deel van de voorraad achter historische tralies staat.

Restaurant onder glazen dak

De rondleiding eindigt in het restaurant dat in het licht baadt door een glazen dak. Sem vertelt dat dit de voormalige luchtplaats van de gevangenis is. Op tafel staan drie amuses met o.a. de speciaal voor De Librije gekweekte ‘eetbare roos’ met rode biet en maggiplant. Natuurlijk neem ik voor vertrek nog een kijkje in de winkel van De Librije. Ik koop hier twee verschillende soorten mosterd en jam voor thuis. Totaal geïnspireerd door al het lekkers maak ik ook meteen een reservering voor een hele dining experience. Ik kan niet wachten!

Grote Markt 3, Zwolle | website

Klik hier voor meer tips in Zwolle en hier voor alle tips in Overijssel.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply