Restaurant Kale & de Bril, in het Zeeuwse Goes (Zuid-Beveland), is met vlag en wimpel binnen gekomen op mijn favorietenlijst in Zeeland. Marc Everse, a.k.a. de Kale, en Niek Traas, a.k.a. de Bril zijn de heren achter deze culinaire parel, die haar deuren opende in 2018. Het idee voor deze samenwerking is ontstaan op Bonaire waar het duo culinair verantwoordelijk was bij restaurant At Sea (een van de beste restaurants van het eiland).
Vast menu dat om de twee weken verandert
Bij Kale & de Bril kun je genieten van een seizoensgebonden menu dat om de twee weken verandert. Het enige wat je aan moet geven is het gewenste aantal gangen. Er kan gekozen worden tussen 3 tot 7 gangen. Ik adviseer om hier ook zeer zeker het wijnarrangement bij te bestellen.
Je kan bij Kale & de Bril ook à la carte eten. Denk hierbij aan gerechten als entrecote van DubbelDoel rund of aan verse kreeft. Maar het is natuurlijk veel leuker om je te laten verrassen door de twee top chefs!
We gaan voor 6 gangen met bijpassende wijnen
We geven aan dat we geen vlees eten. Dit blijkt geen enkel probleem want lokale groenten en vis spelen hier de hoofdrol. Top!
Ons diner wordt op een feestelijke manier geopend met een cava van chardonnay met hierin bramen. We krijgen er vers desembrood bij dat al handig in zes stukken is voorgesneden. De boter ligt in een oesterschelp die beschilderd is met bloemen in Zeeuws Blauw. Ik hou enorm van dit soort details! Het aperitiefhapje en de amuse smaken me goed. Ik merk nu al aan alles dat dit een mooie avond gaat worden!
Gang 1: Noordzeekrab
We beginnen ons diner met de Noordzeekrab met komkommer, radijs, hangop, vanille en sushirijst. Chef Everse (de Kale) geeft ons uitleg bij dit gerecht. De liefde en passie voor zijn vak zijn goed merkbaar. In het glas krijgen we een Zuid-Franse wijn van de Sauvignon Blanc druif (Tarani, 2019). De wijn is soepel met exotisch fruit in de neus en complementeert de smaakvolle krab en het romige van de hangop heel mooi.
Gang 2: Knolselderij
Bij dit gerecht speelt knolselderij de hoofdrol. Tomaat, bleekselderij, ui en zonnebloempitten maken het gerechtje af. In het glas een Spaanse wijn van de Chardonnay druif (Macabeo, 2019). De wijn is fris met wit fruit in de neus.
Gang 3: Gerookte Zeeuwse Paling
En dan is het tijd voor de gerookte Zeeuwse paling die met biet, mierikswortel en stukjes macadamia wordt geserveerd. Bij dit gerechtje ontmoeten we chef Niek Traas (de Bril). Hij is iets meer ingetogen dan zijn evenknie, maar in zijn ogen zie ik hetzelfde vuur branden als bij de Kale. Ik hou van dit soort gepassioneerde mensen.
Ik zit van alle gerechtjes te smullen, maar dit is mijn favoriet van de avond. De zachte, zoetige paling krijgt een fijne scherpe kick door de mierikswortel, en de dikkige saus van de bietjes is enorm smaakvol. Als ik thuis was geweest, dan had ik het bord afgelikt zo lekker! Het gerecht wordt gecomplementeerd door een Zuid-Franse wijn van de Chardonnay druif (Duc de la Forêt) die op hout is gerijpt. De krachtige, fruitige wijn is ook weer spot on gekozen.
Gang 4: Schol
Hierna volgt de schol die op een bedje van koolrabi ligt, bovenop pruim en het spek is bij ons vervangen voor cashewnoten. We drinken er een witte rioja (Ostatu 2019) bij. In de neus tonen van rijp wit fruit en citrus. Ook dit gerecht is weer helemaal top qua wijn-spijs-combinatie.
Gang 5: Rode Poon
Op de menukaart staat de Zeeuwse boerderijkip. Omdat we hebben aangegeven geen vlees te eten krijgen we op de huid gebakken rode poon als alternatief. De smakelijke witvis wordt geserveerd met wortel, appel, dragon, citroengras en quinoa. In het glas een elegante Beaujolais Villages van de Gamay-druif (Bel-Air). Met aroma’s van rijp rood fruit en florale tonen. De rode poon is perfect gebakken en heeft een mooie volle smaak die me een beetje aan garnalen doet denken.
Het gerecht wordt geserveerd met frietjes die de zilte smaak van de Oosterschelde hebben. We zijn benieuwd. En inderdaad ze hebben een lekkere zoutige smaak waardoor er geen extra zout nodig is. We krijgen er huisgemaakte zeewiermayonaise bij met hierin vlokken van gedroogd bladwier uit de Oosterschelde. Heerlijk!
Gang 6: zoet einde
Ik ga voor het ‘zoete einde’ en de Vriend voor de hartige variant. Het kunstwerkje op mijn bord bestaat uit perzik, framboos, citroen en mascarpone. Ik krijg er een glas Franse Muscat (Chateau de la Peyrade) bij geserveerd met bloesem-, en steenfruittonen. De smaak is vol, fris en fruitig. Mijn dessert is al heerlijk, maar dit snoepje van een dessertwijn maakt de smaaksensatie nog completer.
De Vriend gaat voor de kazen van Erik Murre (deze fromagerie is trouwens een begrip in Zeeland). De kaasjes worden geserveerd met chutney, crackers en stroop. Hij krijgt er een glas port bij geserveerd. Ik zie hem stralen van geluk.
Eindoordeel
Eten bij Kale & de Bril is een groot feest! We hebben 6 gangen lang zitten smullen. En het mooie is: we hebben aan het einde van de avond allebei geen vervelend vol gevoel. De porties zijn hier perfect qua grootte. En ook de wijnen waren goed afgestemd op ons menu. We zijn trouwens voor het halve-glaasjes-arrangement gegaan.
Kortom, Traas en Everse zijn zeer kundige chefs die elkaar prachtig complementeren. En ze hebben ook nog eens een enorm goed oog voor detail. Deze jonge chefs gaan het nog heel ver schoppen!
Locatie
Het restaurant ligt aan de rand van het centrum in een weinig charmante straat, maar laat je hier niet door misleiden want binnen is het knus en fijn.
Op staycation in Zeeland? Kale & de Bril tippen enkele B&B’s
Komen ze: B&B Grote Kade in Goes, B&B Op ’t Hof Olmenstein in Kloetinge en B&B Gasterij d’Ouwe Pastorie in Wolphaartsdijk. De B&B’s liggen allemaal in de buurt (Zuid-Beveland). Leuk om te weten: als je in een van deze B&B’s verblijft dan krijg je een aperitief van het huis.
Piet Heinstraat 3A, Goes | di-za: 17:30-21:00 | website
Klik hier voor nog meer fine dining tips in Zeeland.
Klik hier voor meer tips in Goes, hier voor meer tips op Zuid-Beveland en hier voor alle tips in Zeeland.
Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?