ApeldoornGelderlandNederland

Klein Berlijn mijn favoriete restaurant in Apeldoorn

Klein Berlijn is een trendy fine dining restaurant dat wordt gerund door de bevlogen Arnoud van Walchren. Met zijn restaurant heeft hij een stukje van het rauwe en trendy Berlijn naar Apeldoorn toe gehaald. In 2021 is Klein Berlijn uitgebreid met de Lobby waar je kan lunchen en borrelen, maar dat terzijde want wij zijn hier voor Klein Berlijn.

Fine dining verrassingsdiner

Klein Berlijn is van woensdag tot en met zondag in Apeldoorn (en omstreken) de place to be voor fine dining. Er kan gekozen worden tussen een 4, 5 of 6-gangen verrassingsdiner. Wij zijn hier op een vrijdagavond (we verblijven in de buurt in een Cuber Outdoor Suite) en hebben zin om all out te gaan, dus we bestellen het 6-gangen menu. Good to know: Arnoud en chef Stefan Gasman werken uitsluitend met biologische producten die, voor zo ver mogelijk, allemaal uit de buurt komen.

Drie zalige amuses

We beginnen met een cracker van Parmezaan met uitgebakken mosterd. Hierna volgen de drie amuses. Te beginnen met de oesters met yuzu parels, rode curry-olie en lemon grass die me erg goed smaken. Hierna volgt wederom een heel smaakvol gerechtje met als basis chawanmushi, dit is een soort hartige custard met als basis eieren, hier bovenop ligt een aspergesalade met Hollandaise foam, knapperige aardappel en een poeder van lavas. Zalig! De derde amuse is een brioche pretzel met boter in de vorm van een Ampelmann als knipoog naar Berlijn. Love dit soort details! 

Prachtige gerechten en super smaakvol

Dan volgt de eerste gang in de vorm van watermeloen met gerookte yoghurt, waterkers en roos. Het gerechtje is overheerlijk in al zijn eenvoud. De tweede gang is gepekelde zeebaars met gelakte paling, rauwe en gefermenteerde koolrabi, een gel van appel met een vinaigrette van dille. Bij de derde gang drink ik een Spaanse Albarino die mooi samengaat met de coquille die geserveerd wordt met beurre blanc en een crumble van wasabi gefrituurde uitjes en nori met kuit van zalm, forel en paling. 

Geweldige smaakcombinaties

De vierde gang is de knol die is gegaard in de oven met beurre noisette, een krokantje van knol met lupine, karnemelk en een jus van knolselderij. Ik sta bij iedere gang weer versteld hoe Arnoud en Stefan al die verschillende smaaksensaties weet te combineren tot iets hemels voor de smaakpappillen. De vijfde gang is de kabeljauw met beurre blanc, orzo, gerookte aubergine, aardappeltaartje en asperges. En we sluiten ons verrassingsmenu af met een heerlijk aardbeiendessert met gemarineerde aardbeien, ijs van aardbei en hibiscus, hangop, een parfait van pistache en een dressing van wei met zuring. Smullen, smullen, smullen!

Eindoordeel

Je voelt hier de passie en de liefde in alles terugkomen, van de prachtig opgemaakte bordjes tot en met de geweldige weldoordachte smaaksensaties. De service is super hartelijk en de zaak oogt ook nog eens heel knap op die fijne rauwe Berlijnse manier. Fun fact: Klein Berlijn heeft ook nog eens vier jeu de boules banen! Dit is echt een restaurant naar mijn hart! 

Hoofdstraat 34, Apeldoorn | website

Klik hier voor tips in Apeldoorn en klik hier voor alle Gelderlandtips.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply