Restaurant Bellezza is een verborgen parel op de Amsterdamse wallen. En in dit geval ook in de letterlijke zin van het woord; want het was even zoeken naar de ingang die verstopt zit tussen de seksshops. Ik ga hier verder niets over verklappen omdat de unieke Bellezza experience eigenlijk al met deze geweldige entree begint. Dit geheimzinnige – en ietwat stoute – wordt verder doorgevoerd in de look en feel. Denk aan een intieme spiegelzaal, omlijst met een groen velours theatergordijn, waarbij een giga dinertafel in een fluïde-achtig design als absolute blikvanger fungeert. (Voor de Stranger Things kijkers: met een bepaalde lichtinval lijkt de tafel net een toegang tot de Upside Down wereld, yes I’m a nerd). En dit alles met gedimd licht. Ik spot ook een danspaal…spannend!

Hoe het werkt

Bellezza, een idee van eigenaar Melcher De Wind, werkt met shifts van 140 minuten waarbij je tijdens een 6 gangen verrassingsdiner het hele restaurant te zien krijgt. Achter het culinaire genot gaan de jonge en gepassioneerde chefs Davy van Wezel (o.a. de Burgemeester*) en Carlos Braun (voorheen Daalder*) schuil. We zijn hier op een woensdag en ik spot chef Carlos die druk in de weer is. Love open keukens, maar dit terzijde! Daarnaast wordt bij Bellezza ieder gerecht ondersteund met een audiovisueel spektakel. Een compleet feest dus voor alle zintuigen!

De vier windstreken; een culinaire reis door Europa

Het diner heeft als thema ‘de vier windstreken’. Onze eerste gang komt geheel van Hollandse bodem en bestaat uit gerookte IJsselmeer-paling met een salade van Opperdoezer aardappel, witte asperges en een crème van paling en limoen. De gang wordt audiovisueel ondersteund met nonnen die kandelaars aansteken en sacrale muziek. Een van de vriendelijke serveersters loopt als een misdienaar langs de gasten met een wierookvat dat een aangename geur verspreid. Bellezza blijkt gevestigd op de binnenplaats van een voormalig Bethaniënklooster uit de 15de eeuw, vandaar deze link. Wat een enorm bijzondere start van ons diner!

Ieder gerecht komt met een andere broodsoort en boter

Hierna ‘reizen’ we af naar het noorden waar we genieten van Wilde Noorse Sockeye zalm met frisse groenten en gefermenteerde radijs. De vinaigrette is van karnemelk en kruidenolie. Zalig! We krijgen er ook brood bij met dilleboter en vikingzout. Voor de derde gang gaan we naar het oosten. Op ons zorgvuldig opgemaakte bordje ligt gebrande Pietermanvis met een crème van witte bonen uit Oekraïne (Bila kvasolya) met ingelegde rode ui en haringkuit. En ook op visueel vlak gaan we kopje onder. Ik spot vrouwen die als zeemeerminnen in zwierige jurken onder water drijven. Uit de speakers klinkt rustgevende pianomuziek. De boter bij ons brood is overigens dit keer gemaakt met zwarte komijn en sumac. Ik vind het dus echt super tof dat iedere gang een andere broodsoort en boter heeft!

Het eten smaakt door de totaalbeleving nog beter

Voor het vierde gerecht zakken we af naar het zuiden en de Vriend en ik schakelen hierbij over naar het vegetarische menu (we zijn pescotariërs). Dit gerecht bestaat uit open Italiaanse ravioli met Portobello, gezouten citroen en vers geschaafde truffel. De Spiegelzaal wordt nu gevuld met prachtige muziek van Puccini (La Bohème) en we worden visueel verwend met prachtige beelden van Italiaanse grootmeesters als Caravaggio. Het eten lijkt door deze totaalbeleving zelfs nog beter te smaken. Geweldig! En ook voor de 5de gang blijven we bij het vega menu. We reizen nu af naar het westen en mogen genieten van prei van de barbecue met coq au vin groenten, gepofte rijst en een rode wijnsaus. Omdat we wel vis eten is voor ons bij dit gerecht langoustine toegevoegd. Hoe attent!

Ultieme verwennerij in de Hollandse Hemel

Voor het dessert worden we vriendelijk verzocht om de trap te pakken naar de ‘Hollandse Hemel’. Muurschilderingen met levensgrote engelen begeleiden ons naar boven. En dan een tafel vol zoetigheden waar de Jamin jaloers op zou zijn. Gelukkig kan ik mezelf redelijk inhouden want er komt nog een dessert aan. Te weten: ijs van witte asperges, aardbeien, rabarber en frisse yuzu. Wat is dit een unieke en overheerlijke manier om ons te gekke Bellezza diner mee af te sluiten.

Nagenieten in Bar Bellezza

Het dessert vindt plaats aan een intieme tafel waar je automatisch aan de praat raakt met je buren. Ik spot een leuke mix van jonge studenten die hier een verjaardag vieren tot toeristen uit allerlei windstreken. En Bellezza blijkt ook locals aan te trekken, waaronder een super leuk stel uit Amsterdam-Zuid waarmee we zelfs telefoonnummers uitwisselen. De hemelverdieping is ook voorzien van een prachtige speakeasy bar die ideaal is voor een afzakkertje. Je kan deze cocktailbar overigens ook zonder diner bezoeken. Conclusie: dit is een super unieke en overheerlijke culinaire ervaring in Amsterdam! Wij gaan zeker terugkomen!

Oudezijds Achterburgwal 99, Amsterdam | website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants en hier voor meer plekken in Amsterdam waar je cocktails kan drinken.

Klik hier voor nog meer tips in de Burgwallen-Oude Zijde buurt. En klik hier voor alle tips in Amsterdam-Centrum. 

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply