Restaurant Vermeer voelt meteen bij aankomst als een warm bad door een vriendelijk lachende jongeman die ons bij de deuropening staat op te wachten. Na een hartelijke begroeting gaat hij ons voor naar de balie voor onze reservering. Het prachtige restaurant betreed je via de lounge met bar, het restaurantgedeelte bevindt zich in het midden en de ruimte achterin, Room 69, is ideaal voor een zakendiner of -lunch voor een groep van maximaal 26 personen. Vermeer herbergt ook nog een chef’s table midden in de keuken! De Vriend en ik zijn hier op een warme woensdagavond in juni voor een date night.
Robuuste gerechten met pure smaken
De keuken van Vermeer wordt gerund door de van oorsprong Britse chef-kok Chris Naylor die bekend staat om zijn robuuste gerechten met pure smaken waarbij hij er niet voor schuwt om grenzen op te zoeken. Hij werkt op dagelijkse basis samen met lokale kwekers, dus de menukaart wisselt mee met wat de natuur te bieden heeft.
Chef’s menu
Bij Vermeer kan gekozen worden tussen een 4, 5 of 6-gangen menu. Er is ook een à la carte menu beschikbaar op aanvraag. De Vriend en ik besluiten voor het 4-gangen menu te gaan en geven hierbij just in case nog even aan dat we pescotariers zijn. We horen dat hier al rekening mee is gehouden. Fijn! We beginnen met een feestelijk glaasje champagne (Les Grand Blancs van Robert Moncuit) dat geweldig samengaat met de twee overheerlijke amuses, te weten: een krokant bloemvormig crackertje met hierin bloemkool met peterselie en kappertjes en niet veel later volgt jalapeño-ijs op een bedje van sla. Zalig!
Indrukwekkende wijnboeken
We besluiten ook voor het bijpassende wijnmenu te gaan. Gelukkig laat de vrolijke sommelier Fallon Hoog Antink ons nog wel even de indrukwekkende wijnmenu’s, of beter gezegd: de wijnboeken zien. Ja, Vermeer heeft zó veel wijnen in de kelder dat de witte en rode wijnen allebei een eigen overzichtsboek hebben gekregen. Ik ben zwaar onder de indruk van de honderden wijnen en des te blijer dat Fallon ons gaat helpen met onze bijpassende wijnen, ik had zeker keuzestress gekregen.
Courgette – makreel | Kabeljauw
De eerste gang van ons juni-menu is de courgette met grapefruit en makreel waarbij we een Sancerre (Les Comtesse 2017) krijgen geserveerd. Het formaat van de fles valt op. De super sympathieke maître Bjorn ziet mijn verwonderde blik en vertelt ons dat ze alle wijnen in magnumformaat serveren. Leuk! De tweede gang krijgt tekst en uitleg van Naylor himself. Ik blijf het zo super tof vinden als enorm drukke chefs hier de tijd voor nemen. Terug naar het gerecht: dit bestaat uit een perfect gegaarde kabeljauw met kaviaar, mosselsaus en savooiekool van de BBQ, het gerecht wordt afgemaakt met Hollandse schaal- en schelpdieren. We drinken er een weissburgunder (Salwey, 2016) bij. Wat een goddelijke wijn-spijs combinatie is ook deze gang!
Kimchi van andijvie | Tarbot met rode biet & braam
Ons tussengerecht bestaat uit ravioli gevuld met kimchi in een bouillon van wortel. Kimchi wordt normaal gemaakt van gefermenteerde kool, maar Naylor heeft gekozen voor andijvie. Love de combinatie van de zurige kimchi met de ietwat zoete bouillon. De derde gang is de tarbot gegaard in sinaasappel en limoen met een terrine van rode biet met braam met een rode wijnsaus. We drinken er een rosé wijn (Bandol 2020) bij. Ook dit gerecht krijgt uitleg van Naylor. Zo fijn! We maken soms mee bij fine dining restaurants dat je de chef helemaal niet ziet, maar hier voel je een en al liefde. En maitre Bjorn maakt ook van iedere gang een feestje met zijn sprankelende persoonlijkheid. Ook zijn kledingkeuze wordt erg gewaardeerd door De Vriend, dus ze moeten even samen op de foto.
Spectaculaire presentatie van de tiramisu
We zijn echte kaasliefhebbers dus breiden ons menu uit en gaan richting de kaasbar in de lounge waar we acht kaasjes zien prijken onder grote glazen stolpen. We mogen een eigen selectie van vier kaasjes samenstellen en drinken er zowel een glas witte port die 10 jaar is gerijpt bij (Manoella) als een sherry (Oloroso Amoroso Medium dry) bij. Ons tussen-dessert is tiramisu met witte asperge die op spectaculaire wijze wordt gepresenteerd met de water op droogijs truc. Ik blijf dit rookelement gaaf vinden! Het hoofddessert is een prachtige compositie van saffraanroomijs met in kombucha gemarineerde aardbei en een olie van basilicum. We drinken er een Riesling Auslese uit Mosel bij. Wat een genot!! Om alle smaakexplosies nog even rustig te laten bezinken sluiten we ons diner af met een espresso en overheerlijke friandises. Wat een fenomenaal fijne en zalige avond was dit!!
Eindoordeel
What’s not to love about restaurant Vermeer? Het eten van de uiterst creatieve meesterkok Naylor is groente gefocust (right up my alley), verassend en bovenal zalig. De service is uitmuntend en de zaak is oogstrelend. De locatie in hartje centrum is ook nog eens ideaal voor iedere bezoeker. Vermeer bevindt zich namelijk tegenover het centraal station, dus voor ons was het tien minuten fietsen. Kom je met de auto? Geen probleem! Het restaurant beschikt over valet parking (het is onderdeel van het NH Collection Barbizon Palace Hotel). Wij komen 100% zeker terug!
Prins Hendrikkade 59-72, Amsterdam | website
Klik hier voor nog meer fine dining restaurants in Amsterdam.
Klik hier voor nog meer tips in de Burgwallen-Oude Zijde buurt. En klik hier voor alle tips in Amsterdam-Centrum.