Châteauhotel De Havixhorst in Drenthe is een perfecte uitvalsbasis voor een romantisch weekendje weg. Zeker als je houdt van de natuur en van de grandeur uit lang vervlogen tijden. De historie van het kasteelhotel gaat helemaal terug naar 1658 toen de familie De Vos van Steenwijk (Drentse adel) hier haar intrek nam. De nazaten van de familie blijven er wonen tot 1939. De moderne Havixhorst brengt een eerbetoon aan deze historie. Denk hierbij aan een klassieke inrichting die de eeuwenoude ambiance versterkt. Om dit gevoel te versterken spot ik zelfs her en der familiefoto’s. Alsof de tijd heeft stil gestaan. Heel bijzonder!

13 suites vol nostalgie met moderne comfort

De Havixhorst is tegenwoordig dus een unieke plek waar je kan overnachten en dineren. Het hotel herbergt 13 suites die allemaal een chique nostalgische sfeer uitademen met het moderne comfort van nu. Wij verblijven in een Grand Luxe Suite van 36m2 die door het hoge plafond en de grote raampartijen extra ruim lijkt. Onze badkamer ensuite is ook al zo royaal en voorzien van zowel een bad als een douche. Om het luxe spa-gevoel compleet te maken hangen er ook badjassen en slippers. Op de tafel van het zithoek-gedeelte spot ik een welkomstbriefje met als cadeautje huisgemaakte madeleines. Wat enorm aardig!

Verken de prachtige omgeving!

Na het installeren besluiten we een wandeling door de kasteeltuin te maken. Hier staan ruim 100 beelden uit de 20ste-eeuwse Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst. We vernemen dat naast de vaste collectie er ook een wisselend aanbod is. Dit dankzij samenwerkingen met musea waaronder museum Beelden aan Zee. Houd je van wandelen? Dan kun je hier je hart ophalen! De Havixhorst is namelijk gesitueerd in het prachtige Reestdal met haar eeuwenoude lommerrijke landschap. Tip van Trees: breng ook zeker een bezoek aan de Lokkerij, oftewel een ooievaarsdorp. Dit ligt op een kleine tien minuten wandelen vanaf De Havixhorst. Wil je er verder op uittrekken? De Havixhorst verhuurt ook (elektrische) fietsen.

Eten & drinken

Na het wandelen kun je in de lounge genieten van koffie met een ambachtelijk taartje of aperitief. Met mooi weer kun je plaatsnemen op het ruime terras. De Havixhorst herbergt ook een prachtig restaurant waar je uitgebreid kan lunchen en dineren. Op de menukaart staan klassieke gerechten, waarbij gebruik wordt gemaakt van ingrediënten uit de eigen tuin en de nabije omgeving. Houd je van wijn? Het is mogelijk om tijdens het diner het kaassupplement met drie verschillende wijnen te nuttigen in de wijnkelder!

Geweldig ontbijt

In de ochtend genieten we van een zalig ontbijt in de intieme voorkamer van het restaurant. Op tafel staan kleine potjes met huisgemaakte zoetigheden zoals vruchtenconfituur, honing en pindakaas. Niet veel later wordt een selectie van verschillende soorten kaas en een zilveren mandje met versgebakken croissants en muffins uitgeserveerd. Naast verse jus geniet ik van een cappuccino met havermelk. We mogen ook een eiergerechtje bestellen, ik bestel een gepocheerd eitje met zalm. We nemen er ook een glaasje bubbels bij om het feest compleet te maken.

Eindoordeel

De Havixhorst is een geweldige uitvalsbasis voor een romantisch weekendje weg. Zeker als je houdt van historische grandeur, lekker eten en van wandelen en/of fietsen in de natuur. Wij vinden het heerlijk om het hectische van de Amsterdamse binnenstad even te kunnen verruilen voor rust en geweldige service. We komen zeker terug om vanuit De Havixhorst nog meer van de serene omgeving te ontdekken.

Schiphorsterweg 36, De Schiphorst (Drenthe) | website

Klik hier voor meer tips in Drenthe.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply