Vieux is Frans voor ‘oud’ en dat is precies de associatie die ik altijd bij dit drankje heb gehad. Tot de feestelijke lancering van Voerman Vieux waar ik – in een koets die werd voortgetrokken door twee witte paarden! – kennis maakte met Voerman Vieux in pure vorm. En WAUW deze vieux liet mijn vooroordeel, dat vieux een oubollig, saai drankje zou zijn, als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Allereerste craft vieux van Nederland

Voerman Vieux, waar de geweldige drankjournalist Ingmar Voerman achter schuil gaat, is de allereerste craft vieux van Nederland. M.a.w. een brandy die is verrijkt met botanicals als pomerans (bittersinaasappel), vijgen, kardemom, kaneel en gemberwortel. Door de rijke, complexe smaak is Voerman Vieux top voor cocktails en mixen en je kan het dus ook puur of met ijs drinken. Om Voerman Vieux te realiseren heeft Ingmar de handen ineen geslagen met Jos Zonneveld (van drankmerk By the Dutch).

Een beetje achtergrond van vieux 

Ingmar vertelt dat vieux eigenlijk een boevig drankje is. Dit zit namelijk zo: vroeger werd er door drankhandelaren vrij veel gesjoemeld door cognac te mengen met goedkope wijn en het te verkopen als dure Franse cognac. Rond eind 1800 veranderde dit proces door neutrale alcohol met ingrediënten te mengen die de smaakt van cognac nabootsten. Op deze flessen werden etiketten geplakt met Franse namen om het allemaal zo echt mogelijk te laten lijken. Begin jaren ’60 werd het gebruik van de term cognac door Frankrijk aan banden gelegd. De Hollandse gedistilleerd- en wijnhandelaren kwamen toen gezamenlijk op de naam ‘vieux’.

Koetsiers-cognac

De Hollandse cognac vond vroeger gretig aftrek bij koetsiers, wat zorgde voor de bijnaam koetsiers-cognac. Vandaar nu dus ook de koets waarmee we van The Flying Dutchman-bar in Sofitel Legend The Grand naar cocktailbar de Flying Dutchmen Cocktails worden gereden. Op de plaats van bestemming worden we getrakteerd op twee cocktails op basis van de nieuwe vieux. En ook in cocktails is Voerman Vieux heerlijk!

Bijzonder doel

Als je Voerman Vieux drinkt steun je ook een bijzonder doel. Een deel van de winst gaat namelijk naar het Nationaal MS Fonds en is bestemd voor onderzoek. MS is een neurologische aandoening waar Ingmar, met 17.000 andere Nederlanders, aan lijdt. 

Drankspeciaalzaken

Voerman Vieux, dat wordt geproduceerd door één van de oudste familiedestilleerderijen van Schiedam, wordt geschonken in de beste cocktailbars van Nederland en het is verkrijgbaar bij geselecteerde drankspeciaalzaken als Barrelproof en Library of Spirits in Rotterdam, Andre Kerstens in Den Haag, Cane & Grain en Drankerij in Amsterdam en online via onder meer Drank.

Klik hier voor meer food & beverage-tips.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply