AtheneEuropaGriekenlandGrieksblauwTips van...

Grieksblauw deelt favoriete to do tips in Athene

Als promoter van het prachtige Griekenland vlieg ik regelmatig naar Athene. Dit is dan ook bijna altijd het startpunt van mijn avonturen in mijn favoriete land. Hierdoor heb ik al heel wat Atheense uurtjes op de teller staan en ik weet zeker dat het mij nooit zal vervelen. Altijd is er wel weer een nieuw plekje te ontdekken, want in deze robuuste stad wordt aan de lopende band een gepolijste diamant onthuld. Athene is geen hapklare brok voor “first timers” en het zou jammer zijn als de eerste indruk niet matcht met het Grieksblauwe gevoel dat ik ken. Ben jij al eens in de stad geweest waar je vanaf elke hoek de indrukwekkende Acropolis ziet schitteren? Ik geef je graag wat tips om een stukje van deze spannende stad te proeven en daarna te verlangen naar meer!

Ontdek Athene per fiets

Ben je niet zo lang in Athene en wil je toch een goede indruk van de stad krijgen? Dat kan! Aangezien wij Nederlanders met de fiets aan de hand geboren zijn, kan dit nu van pas komen. Maar Athene kan soms hysterisch druk zijn en fietspaden zijn er weinig. Gelukkig is er een organisatie in de stad die gespecialiseerd is in fietstours en ze zijn nog Nederlands ook! Let’s meet in Athens organiseert fietstours door de leukste wijkjes van Athene. Tijdens een drie uur durende fietstocht krijg je een goed beeld van de stad. Plan je deze rit aan het begin van je trip, dan heb je meteen goede aanknopingspunten voor de rest van je tijd in de stad.

Ontbijten op een rots met een geweldig uitzicht

Athene heeft heel veel plekken om lekker te ontbijten. Toch kies ik op mijn eerste dag voor ontbijt op een rots. En niet zomaar een rots, maar één met een magisch uitzicht over de stad. Dus neem een bolletje kaas van het ontbijtbuffet mee naar Aeropagus hill. Deze heuvel ligt verborgen achter de Acropolis en heeft een geweldig uitzicht over een deel van de stad. Kauwend op je kaasbol kun je misschien al aanwijzen waar je vandaag naartoe wandelt. Kalimera! (Goedemorgen!) 

Leukste lunchspots in Athene

Lunchen kun je natuurlijk in Plaka doen, maar in mijn favoriete wijk Koukaki zit Bistro-cafe Vanilia. Het heeft een klein terras dat heel wat uurtjes zon vangt en dat is voor mij zeker niet onbelangrijk. Ook hebben ze een lekker ontbijt. Hier kun je de hippe locals voorbij zien komen of misschien zit er wel eentje naast je!

Wil je lekker op stand lunchen? In het sjiekere Kolonaki kom je de expats en de omhooggevallen Griek tegen. Mogelijk doordat er geen metrohalte is, is het minder bekend gebleven voor de massa. Je wandelt er in 10 minuten naartoe vanaf het metrostation Syntagma Square. Voor een snel (maar heerlijk!) broodje ga je bijvoorbeeld naar Kostarelou. Dit familiebedrijf maakt al jaren hun eigen kaas en andere melkproducten op ambachtelijke wijze en dat proef je. Als je meer tijd hebt en mensen wilt kijken, ga dan naar Zinglee of één van de andere leuke plekken in de gezellige straat (Tsakalof). Op weekenddagen zit deze knusse steeg vol met koffiedrinkende Grieken. Maar ook doordeweeks is het hier rond het middaguur al snel gezellig. 

Het hipste dakterras van Athene

Wat is een citytrip zonder een cocktail op een dakterras? Of gewoon een koffie natuurlijk, want dat is Grieks. Als je rond zonsondergang naar Anglais Athens komt, dan heb je gegarandeerd een jaloersmakende foto om naar je vrienden thuis te sturen. Dit hippe dakterras kijkt boven op de Atheense Agora en de Akropolis. Dus zo pak je nog wat cultuur mee ook! En je kunt lang blijven hangen want je diner hoef je niet voor 21.00 uur te plannen. Heel Grieks!

 

Dineren in het bruisende Plaka

Voor het avondeten mag je nu dan eindelijk naar het bekende Plaka. De sfeer is daar moeilijk te overtreffen. Spannender is wel mogelijk! Wanneer je meer uitgedaagd wilt worden, kun je naar het buurtje waar Ella Greek Cooking zit. In de straatjes (en zijstraatjes) ten zuiden van deze aanrader zijn veel kleine “streetstyle tentjes” te vinden. De restaurantjes in deze bijna industriële omgeving bieden keukens van Mexicaans tot Aziatisch. Ik word hier blij van! 

Boek een accommodatie in de wijken Koukaki of Theisio

De keuze aan accommodaties in Athene is enorm! Wij Nederlanders willen natuurlijk voor een dubbeltje op de eerste rij. Dat snap ik heel goed, maar dan laat je je al snel verleiden door mooie plaatjes die het belang van de locatie doen vergeten. Op zich heeft Athene een goed metrosysteem, dus de highlights zijn altijd goed te bereiken. De enige en grootste valkuil is de buurt rondom het Omonia plein. Deze buurt heet Metaxourgeio. Ook al is het hier al minder guur dan 10 jaar gelden en ligt het centraal, deze wijk is (nog) niet representatief voor het Athene dat ik ken. Ik benoem deze buurt specifiek omdat hier de laatste jaren strak gerenoveerde Airbnb’s en flitsende hotels zijn ontstaan. De prijzen van deze paleisjes zijn uiterst aantrekkelijk voor wat je krijgt. Voorlopig zou ik je adviseren iets dieper in de buidel te tasten en op zoek te gaan naar een stekkie in wijken als Koukaki of Theisio. Ik weet zeker dat je hier een fijne plek vindt en je snel weer terugkomt voor meer van deze spannende stad! 

Tekst & beeld: Grieksblauw

Klik hier voor meer tips in Griekenland

Meer Grieksblauw op Instagram en Facebook

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply