Bij restaurant Kaagman & Kortekaas, in het oude centrum van Amsterdam, dineer je geheel in lijn met de bistronomie-stijl. Met andere woorden, je eet hier op gastronomisch niveau, in een relaxte bistrostijl. Giel Kaagman (ervaring opgedaan bij: Toscanini, Vis aan de Schelde en Bordewijk) kookt, à la de ambachtelijke Franse cuisine, met wat de natuur hem du saison aanreikt. Hij heeft een voorliefde voor wild en gevogelte, die hij van kop tot staart gebruikt. Zo maken ze hier worst van de stukken die overblijven.

Goede service van Kortekaas en zijn voorkomende team

Bram Kortekaas (ervaring opgedaan bij: Rijsel en Bordewijk) runt de bediening. Zijn team is bijzonder aardig. Zo word ik hartelijk begroet door een jongeman die mijn jas aanneemt en ik krijg vervolgens een compliment over mijn jurk. Wat aardig. We zien in de loop van de avond nog een paar andere jongemannen met blauwe schorten en een jongedame, ze zijn allemaal even hartelijk en vertellen gepassioneerd over de gerechten en bijpassende wijnen. Ons tafelwater wordt bijgevuld zonder dat we erom hoeven te vragen. Love it!

Look & feel: gemoedelijke mix

Vanaf ons tafeltje heb ik goed zicht op de open keuken. Alle tafeltjes zijn bezet. Het publiek is een leuke mix van jong en oud. Ik zie gastheer Kortekaas handen schudden met vermoedelijk stamgasten. Aan de lange bar met krukken, tegenover de keuken, zit een stel te genieten van wijn met oesters.

6-gangen Menu du Chef & wijnarrangement

Je eet hier het Menu du Chef. De enige keuze die je moet maken is het aantal gangen: 4, 5 of 6. We hebben wat te vieren dus we gaan all-out voor het 6-gangen menu (€ 67) met het wijnarrangement. We beginnen feestelijk met een glas Larmandier Blanc de Blancs Extra Brut bij (100% Chardonnay).   Het huisgemaakt brood, dat nog een beetje warm is, heeft een perfecte harde korst; zoals je ze ook in Frankrijk krijgt. Het brood wordt geserveerd met roomboter en een mouse waarin ik gebakken spek proef. Heerlijk! De amuse bouche (foto’s hieronder) komen niet veel later op tafel.

Gerecht 1: gerookte zalm

Het eerste gerecht bestaat uit gerookte zalm met kokkels, bloedworst, gember, mandarijn, goudsbloem en radijs. We krijgen er een glas Effet Papillon uit de Cotes-Catalanes (2017) bij geserveerd.

Gerecht 2: gnocchi van spinazie

Het tweede gerecht is de gnocchi van spinazie met hazelnoot, verse kaas, karnemelk, zomertruffel en oost-Indische kers. Er wordt een glas Chateau Barouillet sec uit Bergerac bij geserveerd.

Gerecht 3: gerookte ossenworst

Dan volgt de gerookte ossenworst (onder de bisque), octopus, tomaat, knoflook en basilicum. We krijgen er een glas Angelico bij; een rosé wijn uit de Provence.

Gerecht 4: zeeduivel

Het vierde gerecht is de zeeduivel met gegrilde mais, foie gras, taco en pisco. De wijn in het glas is van Wolf.

Gerecht 5: lam uit Zeeuws-Vlaanderen

Als hoofdgerecht is door chef Kaagman gekozen voor het lam uit Zeeuws-Vlaanderen, met kamille en koolrabi met zonnebloempitten. In het glas een Mas Laval uit de Rousillon-Languedoc.

Gerecht 6: panna cotta van witte asperges

Het dessert is een panna cotta van witte asperges met gefrituurde vlierbloesem en ijs van asperge. Wat een knaller! In het glas: een Riessling uit Duitsland.

Friandises bij de koffie & thee

De thee en espresso wordt vergezeld door friandises en een nieuwe fles tafelwater in een Pernodfles. Love it!

Eindoordeel

Dineren bij Kaagman & Kortekaas is een groot feest! De service, het waanzinnige eten in combinatie met de relaxte sfeer was echt helemaal top! Hier kom ik zeer, zeer zeker terug!

Sint Nicolaasstraat 43, Amsterdam | Di-za: 18:00-22:30, zo-ma gesloten | website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants (van sterrententen tot en met restaurants die ‘gewoon goed’ zijn Amsterdam. 

Klik hier voor nog meer tips in de Burgwallen-Nieuwe Zijde buurt. En klik hier voor nog meer tips in Amsterdam-Centrum.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply