Restaurant Coulisse is gesitueerd in het monumentale NewWerktheater, de naam is dus een knipoog naar de setting in de ontvangsthal van het voormalige Werkteater. Achter de coulissen gaan Tim van der Molen en Simon Witmaar schuil, twee jeugdvrienden uit Amsterdam-Oost die ervaring op hebben gedaan bij restaurants als Oud Sluis (gesloten), The Jane en Noma. Met Coulisse heeft het duo hun jongensdroom om samen een restaurant in hun hometown op te zetten gerealiseerd. 

Internationale inspiratie met lokale ingrediënten

Chef Tim haalt zijn inspiratie uit alle windstreken, maar de ingrediënten zijn bijna allemaal lokaal en seizoensgebonden. De wijnkaart bestaat uit zowel klassieke- als natuurwijnen en ook het non-alcoholische arrangement is zeer de moeite waard. Deze zijn huisgemaakt en vaak gebaseerd op theeën, kombucha’s, vruchten en kruiden.

Zalige amuses

Wij zijn hier op een zaterdagmiddag met vrienden voor de 5-gangen lunch. Als ons aperitief in ingeschonken volgen drie amuses. De frisse dashi-bouillon met pruimtomaat en vlierbloesem is een perfect begin op deze warme middag. Op de bordjes een tartelette van knolselderij met zomertruffel en spitskool met shiso en gezouten pruim. Zalig!

Oog voor detail

Onze eerste gang is een seizoensalade van fruit en groente met chili. Hierna volgt een gerecht met tuinbonen, Opperdoezer en room. Dan de langoustine met kombu en gember. Het valt me hierbij op dat ik bij deze gang als enige een boordje krijg met Japanse Kintsugi-goudlijm, dit is een oude Japanse techniek om gebroken porselein mee te fixen. Ik vraag aan de serveerster hoe dit zit. Ze vertelt me dat ze hier in de Corona-periode mee is begonnen. Love haar duurzame inborst! Hierbij trouwens meteen nog even een shout out naar het prachtige Coulisse keramiek gemaakt door The Bird Tsang, Keramiek Kantoor en JC Herman.   

Een geweldige en zeer smaakvolle middag

Ik ga in de tussentijd even naar het toilet. Bij terugkomst is het hoofdgerecht neergezet. Ik moet twee keer kijken en vraag toch even aan de vriendelijke serveerder of dit toch echt geen vlees is (we eten pescotarisch en hebben dit van tevoren aangegeven). Het blijkt een zeer smaakvolle aubergine gecomplementeerd door tomaat en kamille. Onze vrienden krijgen Texels lam bij deze gang. We slaan het kaassupplement over en krijgen hierna een dessert met aardbijen, magnolia en peterselie. Bij de koffie genieten we van huisgemaakte canalé en choco bros. Smullen! Eindoordeel: we hebben een geweldige en super smaakvolle middag gehad en komen zeker terug!

Oostenburgergracht 75, Amsterdam | website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants.

Klik hier voor nog meer tips in de Kadijken-buurt. En klik hier voor alle tips in Amsterdam-Centrum. 

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply