Achter het knappe restaurant Foer gaan chef Steven Broere en maître Juriaan van der Maarel schuil. Chef Broere heeft zijn ervaring o.a. opgedaan bij restaurant Kadeau** in Kopenhagen en bij Chambre Séparée* in Gent. 

De menukaart is altijd in beweging

Zoals de naam doet vermoeden arriveert het merendeel van de ingrediënten hier via het foerageren a.k.a. wildplukken. Wat niet meteen kan worden gegeten wordt geconserveerd. De menukaart beweegt dus mee met de natuur.

Flora of Fauna

Je mag hier kiezen tussen een Flora (vega) of Fauna menu in 5 of 7 gangen. Wij zijn hier met vrienden op een zaterdagavond in februari en gaan lekker all out met een bijpassend wijnmenu.

Na onze bestelling volgen al vlot twee amuses. Vooral de oester in drie varianten: rauw, crème en gepocheerd met onrijpe aardbei in karnemelk smaakt me erg goed. We drinken er een crémant van chardonnay en pinot noir uit België bij. 

Prachtige presentatie en mooie, pure smaken

Het eerste gerecht van mijn Flora menu maakt meteen indruk qua presentatie en ook de smaak is heerlijk. De pompoen is geroosterd op de houtskoolgrill en is bestreken met een glazuur van broodmiso, de gerookte yoghurt geeft extra body en de saus van clemtines brengt een heerlijk frisse touch. Dit belooft veel goeds voor de verdere avond!

De tweede gang draait om de eikhaas. Leuk om te weten: deze zwam wordt in het Japans maitake (mai = dansen en take = paddenstoel) genoemd. De zwam heeft namelijk talloze kleine hoedjes die elkaar overlappen en hierdoor lijken te dansen. We drinken er een Pouilly Fumé (100% sauvignon blanc) bij.

Ieder gerecht is een feest

Het derde gerecht bestaat uit stroken kool en wier dat prachtig in een cirkel op het bord pronkt. Hierna volgt een gerecht met spruit, zuurkool en truffel. Gang vijf is weer een voltreffer. De schorseneer is geroosterd en gelakt met beurre noisette en wei, en wordt gecomplementeerd door schorseneerchips, daslookkappertjes. De crème van zwarte knoflook en een saus op basis van walnootmelk maken het gerecht prachtig af. We drinken er een glas rood van de gamay druif (Morgon Cote du Py 2019) bij. Wat een zalig wijn-spijs combinatie is dit!

Hierna smullen we nog van een gerecht met geitenmelk, amandel en zuring. En het menu wordt afgesloten met een snoepig gerecht van honing, marshmallow en kweepeer.

Eindoordeel

Restaurant Foer is een prachtige zaak met charmant personeel en overheerlijke gerechten waar veel liefde in wordt gestopt. En het krijgt extra punten omdat groenten hier de hoofdrol spelen. Wij komen zeker terug!

Cruquiusweg 9, Amsterdam | website

Klik hier voor meer tips in het Oostelijk Havengebied. En klik hier voor alle tips in Amsterdam-Oost.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply