Ieder jaar viert de Hortus Botanicus Amsterdam het begin van de zomer met een diner in haar historische Palmenkas. Dit monument van glas en staal is, in opdracht van Hugo de Vries, ontworpen in 1911 door architect Johan Melchior van der Mey. In de kas staan palmen, palmvarens en kuipplanten waaronder de wereldberoemde Oostkaapse Broodboom van 350 jaar oud.

Ieder jaar een andere cateraar

Dit jaar is het 4-gangen menu (55 euro) verzorgd door Studio Buik. De vrouwen die hierachter schuil gaan hebben alledrie een achtergrond in de kunstwereld en dit zie je terug in de zorgvuldige presentatie van de gerechten.

Aperitief

Als aperitief krijgen we een frisse cocktail met vodka en rabarbersap. De bitterbal heeft een Studio Buik-twist; door het gestoofde vlees proef ik een prettig zuurtje.

Amuse & voorgerecht

Als amuse krijgen we een pepersteak met peenpuree, avocado crème, jalopeño-olie en zwarte maistortilla. Het voorgerecht is een doperwten tom kha-soepje met een gamba en koriander.

Hoofdgerecht & dessert

Het hoofdgerecht bestaat uit een rotolo van koolrabi, taleggio en paprika met zoete aardappelcrème, salieboter, hazelnootoregano crumble en salade van raapstelen en asperge. Het diner wordt afgesloten met grapefruitijs met dillemeringue, rabarbercoulis, walnoot en limoenhangop.

Wijn & dresscode

Waar we de voorgaande edities voor het wijnarrangement gingen, kiezen we dit jaar voor een wijn die goed bij het frisse, lichte menu past. De Saint-Jean des Sources uit Languedoc-Roussillon bestaat voor 70% uit Sauvignon Blanc en 30% uit Piquepoul. De wijn wordt in de nacht geoogst zodat de aroma’s en de frisheid zo goed mogelijk behouden blijft.

Dresscode: de Hortus Botanicus vraagt haar gasten om in het wit gekleed te komen. Dit hoeft natuurlijk niet, maar je ziet dat steeds meer gasten hier gehoor aan geven.

Datum

Het diner vindt plaats op de langste dag van het jaar (rond 21 juni).

Plantage Middenlaan 2a, Amsterdam | website

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply