Fine diningNederlandZuid-Beveland

De Kleine Toren van Baarland een gastronomische droom

De Kleine Toren van Baarland is een gastronomische droom in Zuid-Beveland en voor mij een heel bijzonder plekje. Ik ben namelijk een Zeeuws meisje uit de ‘Zak van Zuid-Beveland’, oftewel een liefelijk gebied met kleine polders en talloze binnendijken die ik allemaal heb befietst als kind. Baarland is dus bekend terrein met dierbare herinneringen.

Een klein beetje historie van Baarland

Baarland, dat tussen Middelburg en Goes ligt, is een van de oudste dorpen van Zeeland. Het dorp ligt op loopafstand van de Westerschelde waar mijn vader vroeger wel eens ging zwemmen met vriendjes. In de elfde eeuw was Baarland gelegen op een oude kreekrug, vandaar de naam ‘baar (kaal) land’. Een ander verhaal is dat de naam is afgeleid van Beerland. Het wapen van Baarland draagt ook een beer en een eeuw geleden was de beer nog te vinden in Zuid-Nederland. De laatste verklaring is dat het dorp is vernoemd naar het sterrenbeeld de Grote Beer. Baarland ligt hier namelijk precies onder.

Over het restaurant 

Restaurant De Kleine Toren is sinds 2006 gevestigd in de voormalige gereformeerde kerk van Baarland. Tijdens de renovatie zijn de kenmerkende elementen van het gebouw bewaard gebleven. Deze historische details vormen samen met het gebruik van luxe en natuurlijke materialen een perfecte mix. En ook de muurschildering van het sterrenbeeld de Grote Beer is geweldig gedaan. Wat een unieke parel is dit restaurant dat wordt gerund door de charmante gastheer/sommelier Jelle Capelle en chef Dennis van Nispen. 

Heerlijke amuses

We zijn hier eind augustus 2021 voor de lunch en gaan voor het vijfgangen menu dat wordt voorafgegaan door vier overheerlijke amuses. Zo krijgen we een prachtige limoenmerengue met Hollandse garnalen en jalapeño mayonaise. Op een ander knap bordje ligt Baba ganoush met gebakken knoflook en granaatappel. Dit duo complementeert elkaar prachtig. Hierna volgen het Zeeuwse mosseltjes met sponscake van verveine, ijspastille, bleekselderij en een gelei van witbier. De espuma van Parmezaan en gefrituurde kappertjes met groene en zwarte olijven komt in een diep bordje. Wat is dit genieten! 

Het menu van de chef 

Dan is het tijd voor het Menu van de Chef. Dennis van Nispen maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale seizoensproducten. Natuurlijk kun je hier ook à la carte eten, maar wij willen juist graag genieten van wat de expert ons voorschotelt. 

Gemarineerde langoustines | Rogvleugel | Rode mul

Onze eerste gang bestaat uit gemarineerde langoustines met oester, avocado, komkommer en kaki. De tweede gang is de rogvleugel met courgette, aardappel, groene asperge en lavas. Dennis heeft de rog super bereid, de vis is mooi romig en de textuur is nog stevig. Geweldig! De derde gang is de rode mul met venkel, artisjok, paprika en tomaat. De smaken zijn zo mooi puur en ook in de presentatie zit enorm veel liefde en aandacht. Wat is dit genieten!

Tarbot en kreeft | dessert van de chef | kaasplateau

De vierde gang is tarbot en kreeft (uit de EU) met zomertruffel, paksoi, doperwt, enoki (a.k.a. het flueweelpootje) en mousseline (hele smeuïge aardappelpuree). Ik sluit onze lunch af met het dessert van de chef en de Vriend gaat voor de selectie van 5 internationale kazen met bijpassende garnituren. 

Gerechten met enorm veel liefde en passie

De gerechten zijn stuk voor stuk geweldig en worden door de prachtige sauzen nog eens naar een next level getild! Om over de oogstrelende presentatie nog maar te zwijgen. Daarnaast weet maître Jelle er iedere keer weer een prachtige wijn bij te kiezen. Tip van Trees: ben je net als ik een wijngekkie? Bekijk dan ook zeker even de wijnkaart, je vindt hier klassieke wijnen maar ook onbekende verrassingen. Jelle geeft je graag achtergrondinfo en advies.

Een weekendje weg

Maak er meteen een weekendje weg van! Restaurant De Kleine Toren geeft op haar website enkele tips om te overnachten, die variëren van een luxe safaritent op een gezellige mini camping tot en met een luxe hotel (Katoen) in de binnenstad van Goes.

Hierbij ook de link naar mijn favoriete slaapadressen in Middelburg.

Nieuweweg 3, Baarland | website

Klik hier voor nog meer fine dining tips in Zeeland.

Klik hier voor meer tips op Zuid-Beveland en hier voor alle tips in Zeeland.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply