Restaurant NAZKA is een Peruaans fine dining restaurant in de Amsterdamse Pijp. De Vriend en ik kunnen dus lekker relaxed met de fiets die kant op. Fijn! De aparte entree van NAZKA is meteen indrukwekkend door de giga kleurrijke muurschildering met Peruaanse motieven en de talloze lampen die vanaf het 5-meter hoge plafond naar beneden hangen. De vriendelijke gastheer heet ons welkom en gaat ons voor naar onze tafel. Het ruime restaurant is kleurrijk en fris op een fijne, ingetogen manier. Op een muur staat in roze neonletters Sabor Peruviano dat letterlijk vertaald ‘de smaak van Peru’ betekent. Wat een verrassend mooie zaak is dit!

Stukkie achtergrond over de Peruaanse keuken

De Peruaanse keuken is een bijzondere mix van Indiaanse (Inca’s), Spaanse, Afrikaanse, Chinese en Japanse kookkunsten. De Peruaanse keuken beschikt daarnaast ook nog eens over een enorm rijk palet van ingrediënten; dit door de verschillende ecosystemen die het land rijk is, denk hierbij aan het Amazone-regenwoud, het Andes-gebergte en een uitgestrekt kustgebied (het westen wordt begrensd door de Grote Oceaan). In deze enorm rijke fusion keuken wordt o.a. gekookt met talloze aardappelvariëteiten, mais, quinoa, kakelverse vis en meer dan honderd soorten pepers. Dit is zó onze keuken als pescotariers!

Chef-kok Koosh Kothari

Bij NAZKA is chef-kok Koosh Kothari verantwoordelijk voor al het lekkers. Kothari is geboren in India en groeide op in Peru (Lima) waar hij op culinair vlak ervaring heeft opgedaan bij de beste fine dining restaurants ter wereld zoals Central (van de iconische chef Virgilio Martínez), Kjolle en Lim. Als kers op onze taart maakt chef Kothari de Peruaanse keuken nog rijker door de toevoeging van zijn Indiase roots. Dit belooft veel goeds!

We gaan voor het 6-gangen chef’s menu

Er kan gekozen worden tussen een 4 of 6-gangen menu van de chef. Wij zijn allebei niet enorm bekend met de Peruaanse keuken en willen hier graag verandering in brengen, dus we gaan voor het 6-gangenmenu met bijpassende wijnen. De wijnkaart ziet er overigens heel indrukwekkend uit.

Een Peruaans diner begint met een Pisco cocktail

We beginnen met de oesters van de dag met ponzu en een vegan canapé van tomaat. Onze superaardige serveerder César raadt aan om er een Pisco Sour cocktail bij te drinken. De Pisco is de nationale sterke drank van Peru die wordt gedestilleerd van lokale druivensoorten, maar dit terzijde. De cocktail blijkt overigen helemaal vegan, want het eiwit is vervangen door aquafaba (gemaakt van kikkererwten). Leuk!

Peruaanse gerechten met Indiase invloed

Na ons aperitief krijgen we als smaakmaker crispy papadums met een heerlijke saus van de gele Aji Amarillo-peper. Het chefs menu opent vervolgens met de Coconut & Curry Ceviche waarbij de groene curry op basis is van leche de tigre (tijgermelk) dat o.a. bestaat uit limoen en vissaus, de crispy quinoa geeft een fijne bite en het oesterblad versterkt de zilte smaak. Leuk om te weten: ieder gerecht wordt ondersteund door een klein informatiekaartje. Bij dit gerecht krijgen we uitleg over de tijgermelk. We krijgen er een heerlijke sake bij geserveerd met kundige uitleg van César.

Geweldige smaaksensaties

Onze tweede gang is de Tiradito Del Dia (vis van de dag) dat vandaag de zeebaars is, die dus op de tiradito-manier is bereid, m.a.w. de vis wordt in plakjes gesneden en pas vlak voor het serveren gemarineerd met in dit geval tijgermelk van biet. De passievruchten- en zoete aardappelpuree met de blaadjes gefrituurde boerenkool maken het gerecht helemaal af. We krijgen er een wijn met snoepige aroma’s bij; door de lichte frizzante moet ik qua smaak zelfs denken aan en Belgisch Kriek biertje. Ik ben van de droge wijnen dus ben ietwat sceptisch, maar wauw deze wijn-spijs-combinatie is magistraal!

Comfort food 2.0

De volgende gang bestaat uit de Mille-Feuille Vinicuna en OMG dit is een ware smaakexplosie! Het gerecht, dat een ode aan de regenboogberg (genaamd Vinicunca) brengt, bestaat uit verschillend gekleurde knollen uit de Andes (zoals de oca en mashua), scherpe rocoto-pepertjes, ocopa, furikake en een crumble van olijf. Wat een goddelijk gerecht! Dit is comfort food 2.0! De Vriend gooit zelfs zijn handen in de lucht van blijdschap. We zijn in flink wat fine dining restaurants geweest, maar dit heb ik hem nooit eerder zien doen. Onze vierde gang is de Cabbage Nikkei, oftewel een perfect gegaarde spitskool die wordt geserveerd met een super smaakvolle crème van Jerusalem artisjok (aardpeer) en groene chutney.

Ons hoofdgerecht is de Pulpo Anticuchero met een salsa anticuchero, botija olijven en choclo mais. César verklapt ons dat de pulpo zo boteracht is dat we geen mes nodig hebben. Hij krijgt gelijk, de octopus is inderdaad waanzinnig zacht waardoor ik het met mijn lepel zo in stukjes kan snijden. De pulpo heeft ook een fijne rokerige smaak, mede dankzij de aji panca peper.

Spot on wijn-spijs-combinaties

Bij al deze gerechten krijgen we spot on wijnen geserveerd. We zijn ook helemaal onder de indruk van de Alma Negra Blanco uit Mendoza (Argentinië) die we bij de Mille-Feuille Vinicuna geserveerd krijgen. De wijn doet ons denken aan een vette, rijke Chardonnay uit de Bourgogne waar we zo dol op zijn. De wijn maakt de hemelse Mille-Feuille Vinicuna nog verrukkelijker. De spitskool komt met een prachtige rode wijn (blend van carignan en cinsault) uit Chili en de pulpo met een rode wijn (blend van malbec en bonarda) uit Argentinië.

Afsluiting in de Amazone

Voor het dessert Amazonia heeft chef Katoosh zich laten inspireren door het tropisch regenwoud dat hem doet denken aan cacao, chili en citrus. Het zalige toetje bestaat uit een chocolademousse van chuncho cacao, ají limo (citrusachtige peper) en sinaasappelsorbet. Hier drinken we een dessertwijn (blend van pedro ximénez en zalema) uit Spanje bij, met in de neus sinaasappel, gedroogde rozijnen en appelstroop. De combinatie is wederom helemaal perfect!

Eindoordeel

Ik lees op de website dat Nazka ‘the best Latin dining experience’ wil zijn in Nederland en daarbuiten. Nou, wat ons betreft zijn ze hier met vlag en wimpel voor geslaagd! Naast het mooie en vrolijke interieur is de service uitmuntend. Iedereen was zo aardig en bekwaam. Je voelt ook echt dat de mensen die hier werken allemaal tot een grote NAZKA-familie horen. En de super smaakvolle gerechten van chef Kothari hebben ons meegenomen op reis door het Amazone-regenwoud, het Andes-gebergte en het uitgestrekte kustgebied. Wat een sublieme gerechten heeft hij samen met zijn team op tafel getoverd! Het restaurant was overigens volgeboekt, maar chef Kothari maakte twee keer tijd vrij om een gerecht toe te lichten! Ik vind dat altijd zo gaaf als een super drukke chef hier de tijd voor neemt. Kortom, wij hebben het El Sabor de la Vida-gevoel hier compleet ervaren! Ik heb zelfs tegen De Vriend gezegd dat het voelde alsof we op vakantie in Zuid-Amerika waren. Wij komen zeker terug naar deze Peruviaanse parel!

Tot slot nog een kleine Tip van Trees: wil je de Peruaanse keuken thuis verder ervaren? Koop dan zeker het kookboek Cocina Nikkei, van Katinka Lansink Dodero. Er staan een inkijkexemplaar in het restaurant.

Van Ostadestraat 354, Amsterdam (de Pijp) | website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants in Amsterdam.

Klik hier voor nog meer tips in de Pijp/Rivierenbuurt. En klik hier voor alle tips in Amsterdam-Zuid.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply