GroningenNederland

Het Prinsenhof mijn favoriete hotel in Groningen

Hotel Prinsenhof is mijn favoriete hotel in Groningen. Het hotel is namelijk niet alleen gevestigd in een van de mooiste panden (uit de 15de eeuw) van de stad. De service is ook nog eens waanzinnig en de locatie, in de binnenstad naast de Martinitoren, is ook helemaal top.

Unieke kamers 

De kamers zijn stuk voor stuk uniek ingericht. Wij verblijven in een Deluxe Room die van alle gemakken is voorzien. Het tweepersoonsbed slaap heerlijk. Via een smalle wenteltrap kom je bij de badkamer die is voorzien van zowel een regendouche als een royaal ligbad. Ik ben ook helemaal fan van de Aqua di Parma producten waarmee je lekker kan badderen. De houten balken maken onze kamer heel knus.

Ontbijten in een voormalige fraterkerk

Het ontbijt in buffet style wordt geserveerd in het Grand Café waar de oorsprong van het Prinsenhofcomplex ligt. De Broeders van het Gemene Leven bouwden hier in 1436 een woonhuis dat in een later stadium werd omgebouwd tot fraterkerk. En deze bijzondere historie voel en zie je als je hier plaats neemt. 

De brasserie is voorzien van een modern interieur dat geweldig samengaat met de metershoge ramen, de imposante schouw en het glas-in-lood. Op de bakstenen wand aan de lange zijde zijn sporen van oude wijdingskruizen terug te vinden. Naast het ontbijt ben je hier ook aan het juise adres voor lunch, diner en in de avond kun je een borrel drinken aan de cocktailbar. 

Stijlvolle plek voor feestelijke vieringen 

Prinsenhof is trouwens ook uitermate geschikt voor feestelijke vieringen. Ja ik spreek uit ervaring. Wij zijn hier namelijk voor de promotie van een dierbare vriend van ons. Mijn lief is btw ook copromotor, dus ik vind het allemaal extra spannend.

Na de oratie op de Universiteit is de feestelijke lunch in de Prinsenzaal. Dit is een prachtige ruime van 80m2 met veel direct daglicht. De gerechten waren overheerlijk en de ruimte was ook ideaal voor de vele presentaties die werden gegeven.

De Prinsentuin

Maak ook zeker, zoals de hofdames vroeger deden, een wandeling door de prachtige Prinsentuin (17de eeuw) die aan het hotel grenst. Ik ben in de tuin gelopen via het hotel, maar de tuin is ook publiekelijk toegankelijk. Via de Zonnewijzerpoort kun je aan de zijde van de Turfsingel de tuin inlopen. Leuk om te weten: op de zonnewijzer (uit 1731) van de poort staat in het Latijn: ‘De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt.’ 

Een beetje historie

Na de Broeders van de Gemene Orde werd het complex omgebouwd tot een bisschoppelijk paleis voor de eerste bisschop van Groningen en Drenthe. Na zijn dood kwamen hier stadhouders wonen, waaronder ook de prinsen van Oranje-Nassau. In 1795 vertrekt de laatste stadhouder i.v.m. de gevolgen van de Franse Revolutie. Het wordt vanaf dit moment tot 1905 een militair ziekenhuis. Tijdens WWI legerden hier marechaussees. Sinds 2012 is Prinsenhof na een grondige renovatie getransformeerd tot 4-sterren hotel met twee restaurants.  

Martinikerkhof 23, Groningen | website

Klik hier voor nog meer tips in Groningen.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply