Hotel New York is waarschijnlijk het meest iconische en het bekendste hotel van Nederland gelegen op de kop van de Kop van Zuid in Rotterdam. We zijn uitgenodigd om hier een dag en een nacht te verblijven. De Vriend roept meteen – ‘Eindelijk!’ – en begint een koffer te pakken met het idee dat we er een dagje gaan wonen. Het roept bij hem herinneringen op aan vervlogen tijden waarmee het gebouw verbonden is. Immers, het gebouw werd bij haar oplevering in 1901 gebruikt door de directie van de Holland Amerika Lijn, die tot 1971 tussen Rotterdam en New York voer. Veel van de originele details waarmee het gebouw is versierd stammen uit de Jugendstil (Art Nouveau) en zijn nog in originele staat aanwezig. Het gebouw heeft pas sinds 1993 een hotelfunctie en heeft naast 72 kamers een zestal zalen, een groot restaurant, én zelfs een kleine tweepersoons bioscoop!

Twee torenkamers

Bij aankomst worden we verwelkomd door Yvonne die ons installeert in één van de twee unieke torenkamertjes. De torentjes werden in een later stadium ter verfraaiing toegevoegd aan het gebouw. Achter de deur van de kamer bevind zich een steile trap naar de ruimte met bed, badkamer (mét bad) en apart toilet. In de kamer ontspringt vervolgens een smeedijzeren wenteltrap die ons tot in het torentje brengt, gelegen aan de Maaszijde van het hotel. Het uitzicht is waanzinnig en we genieten van de schepen op de Maas en de Rotterdamse skyline onder het genot van een kopje thee. Het is opvallend stil in de torenkamer, zodat we even heerlijk tot rust kunnen komen!

Lunch in het unieke restaurant

Wij zijn vroeg vertrokken om de lunch in het hotel te kunnen gebruiken. In het grote restaurant zijn zo’n 400 zitplaatsen die grotendeels bezet zijn. Het restaurant is opgezet in brasserie stijl met een grote centrale bar en hoge en lage tafeltjes voor verschillende gezelschappen. De kaart bevat toegankelijke, veelal ‘klassieke’, gerechten. Er is ook een oesterbar aanwezig waar verschillende soorten plateaus met Fruits-de-Mer te bestellen zijn. We worden voor de lunch geholpen door de vriendelijke Tim die met licht-Rotterdams accent vertelt dat hij er pas vijf maanden werkt en bijna al zijn 200 collega’s heeft leren kennen! We kiezen voor een lunchplateau met een prima kop tomatensoep, een paddenstoelenkroket, brood met hummus, avocado en zongedroogde tomaat, en een wrap met zalm.

Heerlijk dineren na een lange dag in de stad

Na de lunch vertrekken we op hotelfietsen voor een middagje vintage shoppen, zodat we ook eens doen wat De Vriend leuk vindt. Bij terugkomst kleden we ons om in onze torenkamer en schuiven we aan voor het diner. We worden nu geholpen door Jasper die ons in de watten legt met een aperitief van pornstar martini, champagne en gefrituurde kaasstengels (De Vriend kon zich weer niet beheersen…). Het daaropvolgend menu bestaat uit zalmtartaar, zeewolf, panna cotta en een aardbeiencoupe. Rechttoe, rechtaan en zeer voldaan!

Uitgebreid ontbijtbuffet

De volgende ochtend drinken we wederom een kopje thee in de torenkamer. In het restaurant raken we bij het ontbijt aan de praat met de vriendelijke Arjan die vertelt dat hij collega’s heeft in de keuken die er al meer dan 30 jaar werken. Iets doet ons inmiddels vermoeden dat het niet alleen goed toeven, maar ook fijn werken is in Hotel New York!

Tip van Trees: rondleiding door het hotel

Laat je rondleiden door het hotel en ontdek zo nog meer bijzondere en verborgen plekjes. Wij worden rondgeleid door de sympathieke Jasmijn die ons in de Reuchlin kamer – vernoemd naar Otto Reuchlin, de oprichter van de Holland Amerika Lijn – weet te vertellen dat diens zoon is omgekomen op de Titanic, terwijl hij aan boord was om te controleren of het schip geschikt zou zijn voor hun bedrijf…Wow!

Eindoordeel

Dit hotel is met recht de ‘Grand Old Lady’ van Rotterdam. Alleen het Jugendstil gebouw is al de moeite waard om even bij stil te staan en de prachtige kamers maken een unieke ervaring. Tel daar de goede service en de vriendelijke bediening in het restaurant bij op en het is inderdaad net alsof je er eventjes woont in plaats van logeert…

Koninginnenhoofd 1, Rotterdam (Kop van Zuid) | website

Klik hier voor meer tips in Rotterdam-Feijnoord, hier voor alle Rotterdam. En hier voor tips in Zuid-Holland.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply