Restaurant De Kluizenaer bevindt zich op de bruisende Grote Markt in Goes in een historisch pand waar tot 1961 de Nutsspaarbank was gevestigd. In het strakke, industriële design zijn elementen uit deze periode op een leuke manier teruggebracht. Zo vind je in de kelder nog twee dikke kluisdeuren en ook de tralies zijn bewaard gebleven. Grote muurschilderingen van de Zeeuwse kunstenaar Barre Verkerke zorgen voor wat edge.

Lokaal & seizoensgebonden

In de keuken wordt waar mogelijk gewerkt met lokale ingrediënten. De vis en schaal- en schelpdieren komen uit de Oosterschelde en de Noordzee en de kruiden uit de eigen moestuin. En ook qua drank, koffie en thee wordt er zoveel mogelijk samen met Zeeuwse leveranciers gewerkt. Omdat de keuken meebeweegt met de natuur wisselt het tasting menu om de zes weken.

Topservice

Wij zijn hier op een zaterdagavond voor het tasting menu en hebben van tevoren aangegeven dat we pescotariers zijn. Na een warm welkom van mede-eigenaar en gastvrouw Knelske Brandsma nemen we plaats in de lounge waar we wegzakken in de zachte chesterfieldbank. Mede-eigenaar en chef-kok Alex Kooman schenkt ons een bruisend aperitief in. Hij vertelt ons later op de avond dat de voormalige sommelier begin dit jaar een nieuwe uitdaging is aangegaan en dat hij dit gat in de tussentijd met veel plezier opvult. Met een dijk van een cv op (inter)nationaal culinair vlak is Alex dus niet alleen een expert in de keuken, maar ook op sommelier-vlak weet hij van de hoed en de rand. Respect! Onze champagne wordt overigens vergezeld met zwarte kroepoek die met een truffelmayo-dip wordt geserveerd. Zalig!

Tasting menu

We verplaatsen ons naar het restaurantgedeelte waar een giga muurschildering van een koikarper en de open keuken meteen opvallen. Terwijl ik de ruimte in me opneem krijgen we van Puck een amuse van oestercrème met komkommer en mierikswortel geserveerd. Ons tasting menu opent vervolgens met burrata met groene gazpacho, tomaat en rouille (klassieke aïoli met saffraan). Alex schenkt er een blend van chardonnay en viognier uit Frankrijk (Languedoc) bij die prachtig samengaat met de bouillon van tomaat.

Mooie wijn-spijs combinaties

De tweede gang bestaat uit tartaar van zeebaars met avocado en venkel. We drinken er een volle Italiaanse witte wijn bij uit Marche van de Verdicchio-druif. Hierna volgt de heilbot die licht gerookt is en op een laagje zeekraal wordt geserveerd met een heerlijke saus van Zwarte Ziel, oftewel bier dat meer dan een jaar is gerijpt op bourbonvaten. Qua wijn blijven we in Italië (Garda, Lombardije) met dit keer een monocépage van chardonnay. De wijn heeft een mooie volle smaak en voelt fluweelzacht in de mond met mineralige tonen. De vis is perfect gegaard en het zoetige, rokerige van de Zwarte Ziel-saus gaat prachtig samen met het frisse van de wijn. Wat een top combinatie! En ook de groentjes zijn perfect el dente gegaard. Love it!

Kijkje in de keuken

Gang vier bestaat uit de gyoza die in ons geval is gevuld met een mix van bloemkool (Alex noemt het een soort chili concarne) met een vadouvansaus (Franse kerrie), het reguliere menu bevat een vulling van Zeeuws lam uit Wemeldinge. Knelske nodigt ons bij deze gang uit voor een kijkje in de keuken. Zo leuk! In het glas een blend van malbec, tempranillo en cabernet-sauvignon uit Mendoza. De elegante wijn heeft genoeg power om de vadouvansaus goed aan te kunnen.

Perfect gebakken visjes

Hierna volgt de schol met tuinbonen en Hollandaise die prachtig is opgemaakt. Alex schenkt er een volle witte wijn bij uit Spanje (valencia) van de macabeo-druif. De wijn is lekker krachtig en een prachtige tegenhanger van de romige ietwat zurige Hollandaise. Ook deze vis is overigens weer perfect gebakken. We kunnen het niet laten om ook voor het kaasplankje te gaan. Alex geeft uitleg over de kazen die met notenbrood en een compote van kweepeer komen. In het glas een lichtzoete chardonnay uit de beaujolais.

De kleinste Zeeuwse bolus van de wereld!

Hierna volgt het dessert van Zeeuwse kers, verveine mojito en witte chocolade. In het glas een Riesling uit Duitsland met die geweldige rieslingaroma’s van citrus, groene appel en steenfuit. Ik hou ervan dat Alex niet kiest voor een standaard dessertwijn, maar juist voor een fruitig-zure Riesling die inderdaad perfect matcht met het super frisse dessert!

Bij de koffie en thee krijgen we drie friandises. Knelske vertelt ons dat de vader van Alex banketbakker is en dat hij iedere vrijdag en zaterdag naar het restaurant belt om te vragen hoeveel mensen er komen. Voor dit aantal gaat hij de mini bolussen draaien. Houd er rekening mee dat ze dus alleen in het weekend verkrijgbaar zijn! De zalige minibolus wordt vergezeld door een marshmallow met framboos en nougat die allebei huisgemaakt zijn.

Eindoordeel

Het restaurant is perfect gesitueerd in een prachtig monumentaal pand op de bruisende Grote Markt! Het design is strak en industrieel en tegelijkertijd warm en verfrissend met her en der kleine design-grapjes: check de deuren in de kelder! De gerechten zijn modern en innovatief op een pure manier en aan de presentatie wordt ook veel aandacht en liefde gegeven. En de service is top! Tijdens ons diner worden we geholpen door Puck, Sofie en Pepijn. Pepijn vertelt ons dat zijn zussen hier ook hebben gewerkt en dat zijn oudste zus inmiddels bij de Librije werkt! Puck, die haar opleiding aan de hotelschool te Maastricht volgt, vertelt ons dat ze net als Alex stage wil gaan lopen in Sydney. Alex blijkt voor zijn personeel zowel een mentor als een inspiratiebron en wij begrijpen meteen waarom. Hij heeft namelijk een aanstekelijk enthousiasme en zijn uitleg over de wijnen is bijzonder informatief en tegelijkertijd doorspekt met humor. Zo knap! En Knelske is de perfecte gastvrouw. We voelen ons meteen welkom en ze heeft ons prachtige verhalen over het restaurant verteld. Knelske heeft ons zelfs een kijkje in de keuken gegeven, dit soort transparantie heb ik tot nu toe niet vaak meegemaakt. Wij zijn fan van de Kluizenaer-familie en komen zeer zeker terug!

Grote markt 12, Goes | website

Klik hier voor meer fine dining tips in Zeeland.

Klik hier voor meer tips in Goes, hier voor meer tips op Zuid-Beveland en hier voor alle tips in Zeeland.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply