Bij MOS Amsterdam* ben je aan het juiste adres voor fine dining with a view. Het restaurant bevindt zich namelijk op het uiterste puntje van het IJdok en biedt dankzij het vele glas een panoramisch uitzicht over het IJ. En dit ook nog eens in een prachtig restaurant met een keuken die in 2017 is bekroond met een Michelinster. 

Een beetje historie

MOS is in 2015 opgericht door gastheer Henry Pattiwael van Westerloo en chef-kok Egon van Hoof (voorheen Aan de Poel**). De naam MOS komt van het woord ‘mores’ wat gewoonte betekent. En precies dit – dus dat een bezoek aan MOS een gewoonte wordt – willen Henry en Egon bereiken. Je kan bij MOS terecht voor lunch en diner.

Modern chic design 

Wij zijn hier op een donderdagavond en worden na een vriendelijk onthaal naar ons tafeltje gewezen. Ik ben onder de indruk van het modern chique design en MOS blijkt ook enorm ruim voor Amsterdamse begrippen. Het voelt alsof ik in een buitenlandse metropool ben. Ons tafeltje bevindt zich op de 3de verdieping van de vide. Op links spot ik het NDSM-terrein en recht voor ons de ADAM-Toren en het Eye museum. Wat en bijzonder restaurant is dit!

Franse keuken met internationale invloeden

We gaan voor het 5-gangen menu en starten met twee knappe amuses. Het eerste gerecht is de gemarineerde hamachi (makreelachtige vis) met een bonbon van geroosterde prei, hojicha (greoene theesoort) en pruimen vinaigrette. Zalig! Hierna volgt de Noordzeekrabsalade met mierikswortel, luchtige kokos, krokante nori en pompoenpitolie. Mijn favoriet is het derde gerecht dat bestaat uit wilde heilbotfilet met gerookte paling hollandaise en een dashi van knolselderij.

MOS je bent een genot!

Het reguliere menu krijgt hier een gerecht met kalf. Als pescotarier krijg ik de visoptie met een crème van oude Remeker en een jus met laurier. Het dessert is een pareltje van yoghurt, hazelnoot, blauwe bes en kruidnagel. We drinken er een heerlijke zoete en tegelijkertijd frisse (dankzij goede zuren) Muscat bij.

MOS je bent een genot! Ik kom zeker terug!

IJdok 185, Amsterdam | website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants (van sterrententen tot en met restaurants die ‘gewoon goed’ zijn Amsterdam. 

Klik hier voor nog meer tips in de Westelijke Eilanden buurt. En klik hier voor nog meer tips in Amsterdam-Centrum.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply