Het fine dining restaurant VanOost is onderdeel van het recent geopende 5-sterren hotel Pillows Maurits at the Park in Amsterdam-Oost. Dit monumentale gebouw uit 1909 deed vroeger dienst als universiteitsgebouw waar mijn vader vroeger nog les heeft gehad als student Geneeskunde. Zo leuk! Ik ben hierdoor extra benieuwd naar de historie. Navraag vertelt me dat VanOost is gesitueerd in de oude snijzaal. De vriend heeft ook Geneeskunde gestudeerd dus we hebben door de bijzondere setting ineens de meest interessante gesprekken.

Aperitief in het bargedeelte

We zijn hier op een zaterdagmiddag en genieten van het Chef’s 5-gangen Menu. Na een warm welkom door maître Fenna Kentie worden we naar een ruimte met bar begeleid voor het aperitief en de eerste amuse. Mijn aandacht wordt meteen getrokken door de kunstwerken van Corneille aan de muur. De eigenaar van Pillows blijkt een groot kunstliefhebber; zijn kunst hangt verspreid door het hele hotel.

We starten met een glas bubbels (Arlaux). De eerste amuse bestaat uit filodeeg met Hollandse garnalen (rauw geserveerd) met een schuim van Hollandaise, krokante mierikswortel en codium (zeealg met een volle aromatische zilte smaak). Zalig!

Indrukwekkende setting

Niet veel later worden we voorgegaan door Kentie naar het restaurantgedeelte. Door het metershoge plafond en de giga raampartijen is het een indrukwekkende entree. “Ik krijg een beetje dezelfde vibe als bij The Jane”, zegt de vriend. Ik begrijp meteen wat hij bedoelt. Dit is een heel bijzondere plek.

Terwijl ik mijn ogen uitkijk worden we bij de open keuken in koor begroet door de witte brigade die wordt aangevoerd door chef-kok Floris van Straalen.

Chef’s Menu

Op ons servet ligt een zwart envelopje met hierin ons menu. Hierop zie ik dat er nog twee amuses volgen: ‘Mexican Taco’ en ‘Chipotle’. De gerechtjes worden tegelijkertijd geserveerd. De taco met shittake shoarma en een emulsie van rode ui smaakt zoetig en vormt een mooi contrast met het chipotle-ijs (met szechuanpeper), ingelegde komkommer en een dressing van wilde aardbeien.

Zeeuwse School

Dan is het tijd voor de eerste gang: ‘Sea Bass’. Dit gerecht bestaat compleet uit Nederlandse ingrediënten. Zelfs voor de XO-saus waarmee de zeebaars is aangemaakt (van origine een saus uit Hongkong), zijn alleen maar Hollandse ingrediënten gebruikt, zoals: garnaal, paling, wijn en sojasaus. De zeebaars ligt op verschillende soorten courgette en wordt afgemaakt met een beurre blanc-saus (witte botersaus) met hierin wat karnemelk om het gerecht wat frisser te houden. In dit gerecht zien we de invloed volop terug van de ‘Zeeuwse School’. Van Straalen heeft zijn ervaring o.a. opgedaan bij Oud-Sluis***.

King crab Unagi & Butter Lobster

De tweede gang is de koningskrab met unagi. Hiervoor is de staart van de krab gebruikt die vaak wordt weggegooid, je krijgt altijd het vlees uit de poten, dit vond Van Straalen zonde en wilde daarom juist dit staartstuk centraal stellen. Het resultaat: een salade van het staartvlees met verschillende structuren van radijs, wat forelkuit, gepofte rijst en daarbij gelakte paling, afgemaakt met een schuim van gezouten en geroosterde pinda’s. Hierna volgt de ‘Butter Lobster’ met inktvis tempura. Omdat dit gerecht wat ‘zwaar’ is komt het samen met een side dish met frisse koolrabi.

Vegetarisch hoofdgerecht met meiknol

We eten geen vlees, dus krijgen de vega variant van het hoofdgerecht dat bestaat uit meiknol in een pommes paolo bereiding met fregola met tomasu en hierover geraspte Barilotto kaas en zwarte truffel. Wat is dit smullen!! Het dessert draagt de naam ‘The Cube’ en is op basis van peer en lychee waarvan de buitenkant is gemaakt van een mousse van gekarameliseerde witte chocola. Wat een genot! We sluiten onze lunch af met koffie en friandises die we mogen selecteren van een prachtige friandise-trolley. Love it! Eindoordeel: de gerechtjes zitten waanzinnig knap in elkaar en smaken spot on, de ambiance is te gek en het personeel is zowel kundig als vriendelijk. We hebben er een nieuwe favoriet bij!

Mauritskade 61, Amsterdam | website

Klik hier voor meer fine dining restaurants in Amsterdam. 

Klik hier voor nog meer tips in de Oosterparkbuurt. En klik hier voor alle tips in Amsterdam-Oost.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply