Vinyl is hip! Amsterdam kent vele tweedehands platenzaken, maar Sarton Records is er één om te onthouden. Zowel de ligging van de winkel als de collectie zijn uniek. Eigenaar Greg Sarton heeft zich gevestigd in een bijzonder pand in Betondorp dat in 1924 werd gebouwd als sociaal en bouwkundig experiment en waarbij in plaats van bakstenen gebruik werd gemaakt van, jawel, beton. Het ‘dorp’ ademt nog steeds haar unieke geschiedenis. Bekende namen, zoals schrijver Gerard van ’t Reve (hij noemde het Cementwijk in zijn klassieker ‘De Avonden’), fotograaf en chroniqueur van het Amsterdamse straatleven Ed van der Elsken en voetballegende Johan Cruijff zijn hier opgegroeid. 

Het aanbod tweedehands vinyl omvat alle genres

Sarton Records bevindt zich aan De Brink, het plein van Betondorp waar oorspronkelijk ook haar winkels en openbare ruimtes waren gevestigd. De uiterst vriendelijke en relaxte Greg verkoopt veel vinyl, maar ook CD’s en DVD’s en zelfs bijna antieke 78-toeren platen. Vooral het aanbod tweedehands vinyl omvat alle genres en is zeer compleet! Overal vind ik pareltjes die ik niet kan laten liggen. Greg heeft door de winkel een aantal platenspelers geïnstalleerd om, net als vroeger, rustig je aanstaande aankopen te beluisteren. Trees vindt er enkele unieke registraties van haar favoriete pianisten – Rubinstein en Horowitz – en zelf tik ik een behoorlijke stapel 12 inch Disco en House op de kop, waarmee ik ooit toch nog eens mijn dj-carrière wil starten… En dat voor prijzen die ver onder het Amsterdams gemiddelde blijven! 

Geweldige service van Greg Sarton

Dus…haast je naar deze parel in de platenwereld en verwonder je tegelijkertijd over de 100 jaar architectonische geschiedenis waarin je je begeeft! Let voor je bezoek nog wel even op de openingstijden op de website. En mocht je online willen browsen door de collectie: Sarton Records is ook te vinden op vinyl platform Discogs en op Instagram!  

Brink 30/32, Betondorp Amsterdam (Watergraafsmeer) | website

Tekst: Rens

Klik hier voor alle Track & Thrift-tips in Nederland.

Volg je Track & Trees trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply