Boutique herberg & restaurant De 6 Linden is gesitueerd in het dorpje Heille dat diep in Zeeuws-Vlaanderen tegen de Belgische grens aan ligt. Achter dit hospitality-concept gaat het sympathieke stel Eelke Mol en Jesse Verdonk schuil die samen met hun familie de 19de -eeuwse boerderij De 6 Linden hebben omgetoverd tot een klein paradijsje waar eigen groenten worden gekweekt, kippen worden gehouden en andere diertjes rondlopen zoals boerderijkat Piet die ons hart heeft gestolen.

Achter de 6 Linden

Eelke is werkzaam als maître-sommelier en Jesse runt de keuken. Eelke blijkt overigens ook nog eens heel kundig te zijn als patissier en ze zet de lekkerste cappuccino. Haar jarenlange werkervaring bij koffietentjes, een bakkerij, lunchrooms en catering zorgt voor haar hospitality-totaalpakket. Jesse heeft zijn koksopleiding op de gerenommeerde Hotelschool Spermalie gevolgd. Daarnaast heeft hij als Zeeuwse-Amsterdammer o.a. praktijkervaring opgedaan bij: As, Rijks en Wilde Zwijnen to name a few.

Prachtige suites en kamers

Wij komen hier zowel dineren als slapen. De 6 Linden heeft in totaal zeven kamers waaronder vier suites en drie kamers. Ieder vertrek is prachtig. Is in bad gaan met een wijds uitzicht helemaal jouw ding? Boek dan zeker de Driehoek. Wil je uitslapen? Neem dan je slaapmasker mee, want de suite heeft (bewust) geen gordijnen. Een overnachting is altijd inclusief ontbijt.

Zeshoek suite

Wij verblijven in de prachtige Zeshoek die baadt in het licht dankzij grote raampartijen die zijn doorgetrokken tot aan het dak. Zo’n beetje alles in de kamer is op afstand te bedienen, zoals de ramen, de vitrage en de verlichting. Het kingsize bed en het verzonken bad hebben beide uitzicht op de hemel. En de badkamer is voorzien van een tweepersoonsdouche! Hoe romantisch wil je het hebben! Dit is een topkamer!

Het tuinmenu

Na ons geïnstalleerd te hebben gaan we naar beneden voor het diner. Het huisgemaakte apero krijgen we in de tuin met uitzicht op de moestuin waar ik Eelke bloempjes zie plukken. Hierna volgen de amuses. We beginnen met een tartelette van lokaal speltmeel (uit Hoofdplaat) met een crème van knolselderij, furikake en wat olijfkruid en rozemarijn uit de moestuin. Bovenop liggen blaadjes van de Oost-Indische kers. De oester is aangemaakt met citrus kosho en ponzu (sojasaus met citrus) met daarbij zoetzure komkommer en blaadjes van het citrusafrikaantje. Zalig!

We maken een kleine wandeling langs de eetbare planten en ontmoeten boerderijkat Piet. Niet veel later worden we door Eelke geroepen voor de derde amuse die er ook weer prachtig uitziet. Het is een zandtaartje met Belgische roodschimmelkaas die gewassen is in calvados, met vijgenjam en rode mosterdcress. Na de heerlijke amuses nemen we binnen plaats voor het menu.

Mooie wijn-spijscombinaties

Het diner begint meteen goed met een millefeuille van andijvie die is gebakken in patévorm. Hierop ligt wat hangop van schapenyoghurt met dragon uit de tuin en wat selderijolie. Het krokantje is van Gouda Gris. Eelke vertelt ons dat dit Hollandse kaasje een Frans accent heeft gekregen omdat het in een Franse Cave heeft gelegen. In het glas krijgen we een chardonnay uit Zuid-Frankrijk (Languedoc) met een mooie volle smaak. Wat een zalige combinatie! Dit belooft veel goeds voor de rest van het diner.

Mooie pure smaken

Hierna volgt een compositie van tomaat, huisgemaakte burrata, en gepofte giert. Eelke schenkt er een bouillon van tomaat overheen. In het glas een viognier uit Frankrijk (Pays d’Oc). Hierna volgt een huisgebakken brioche met rivierkreeftjes, bieslookcrème en kressen van koriander en peterselie. De reguliere gang (wij zijn pescotariers) bestaat uit cecina de leon (een gerookte hamsoort) die Eelke en Jesse hebben ontdekt toen ze bij Worst werkten. In het glas een blend uit Italië (Marche) van Trebbiano, Trebbiano D’Abruzzo en Malvasia. Zalig! Gang 4 is een prachtig gegaarde heilbot met eikhaas, girolles en peterseliehollandaise. We drinken er een witte wijn bij van chardonnay uit de Bourgogne (Maconnais).

Een origineel kaasplankje

Jesse legt uit dat hij in plaats van een standaard kaasplankje een alternatief heeft bedacht. Het betreft eerder een kaasgerechtje met onderop in as gewikkelde geitenkaas (Kamiel van Kaasmakerij Karditsel uit België), wat nootjes, balsamicostroop en roodloof met bovenop Tomme Brûlée-kaas tete de moine die is geschraapt in rozetten (met een girolle). De honing-citroen-olijfolie dressing zorgt voor een fijne frisheid. We drinken er een oranje wijn bij uit Frankrijk (Languedoc-Roussillon) van de grenache gris. In de neus is de wijn heel expressief met veel gedroogd fruit en de smaak is zoet met frisse citrustonen in de afdronk. Love it!

Sprankelende afsluiting

Hierna volgt in honing gefuseerde honingmeloen, die een beetje bubbly is geworden door de fermentatie, met gezouten room, edelgist, bloempjes (o.a. korenbloem) uit de tuin – die ik Eelke tijdens ons apero zag plukken – en een honeycomb crumble (een soort luchtig karamelkoekje). We krijgen er bubbels bij (Cremant de Bourgogne). Het tuinmenu wordt afgesloten met een fris en tintelend dessert van aardbeitjes uit Moerkerke, citroencremeux, zwarte peper, munt en citrusafrikaantjes. Ook hier sluit de cremant perfect bij aan!

Eigen calvados

Als alle gasten zijn vertrokken komt Jesse ons een glaasje zelfgestookte Eau de Vie de Pommes aanbieden. Klein beetje achtergrondinfo: deze eau de vie (levenswater) stookt hij samen met zijn vader Kees en ze verkrijgen dit drankje door het destilleren van appelcider. We horen dat Kees in de keuken staat af te wassen en zichzelf trots Chef Afwas noemt. Op ons verzoek neemt Kees niet veel later ook plaats aan ons tafeltje waar we al gezellig zitten te kletsen met Jesse en Eelke, die overigens hoogzwanger is en nog steeds een grote glimlach op haar gezicht heeft. De Vriend en ik zijn allebei enorm onder de indruk van haar geweldige energie.

Het ontbijt

Na een zalige nachtrust schuiven we aan voor het ontbijt waar Eelke en Jesse ook weer een feestje van hebben gemaakt! Al het lekkers wordt in een rieten picknickmand geserveerd. Deze mand bevat yoghurt, granola, kaas, fruit, vlierbloesemgelei (gemaakt door de buurvrouw), croissants en brood. We krijgen er ook een super lekker koffietje bij en een huisgemaakte gefermenteerde ananasdrank. Eelke vraagt of we er ook een gepocheerd eitje bij willen. We hebben de avond ervoor al gehoord hoeveel aandacht en liefde Jesse hierin stopt in zijn continue zoektocht naar perfectie, dus we zeggen meteen ja. Het eitje oogt om door een ringetje te halen en het smaakt ook waanzinnig lekker!

Conclusie

De 6 Linden is een enorm bijzondere plek! Zo eentje waar je het meteen al voelt bij binnenkomst. De gastvrijheid van Eelke en Jesse is puur en warm met tegelijkertijd een servicegerichtheid die tot in de puntjes klopt. Tel hier de bijzondere locatie met de superfijne slaapvertrekken en het geweldige restaurant bij op en je hebt wat ons betreft een absolute 10/10 te pakken. Onze get away voelde in zekere zin alsof we op bezoek waren bij vrienden die toevallig in een waanzinnig huis wonen en ook nog eens super kunnen koken. Check hier en korte video van ons verblijf. Wij komen 100% zeker terug! Tot snel Eelke en Jesse!

Zuiderbruggeweg 29, Heille (Sluis) | website

Klik hier voor meer tips op Zeeuws-Vlaanderen en hier voor alle tips in Zeeland.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply