BestemmingenCaribische eilandenCubaHavana

El Floridita cocktailbar voor de beste daiquiri in Havana

Cocktailbar El Florditia ligt in het centrum van het oude Havana. In deze iconische cocktailbar is, naar verluidt, de daiquiri uitgevonden. En niemand minder dan Ernest Hemingway kwam deze cocktail hier vaak drinken. Dat ze daar bijzonder fier op zijn bij El Floridita getuigt een levensgroot bronzen borstbeeld van de legendarische schrijver. Het beeld is gesitueerd aan het einde van de bar, z’n favo plekkie.

Ernest Heminway was een El Floridita regular toen hij in Cuba woonde

Ik zie een gesigneerde quote van Hemingway met de tekst: “My mojito in the Bodeguita del Medio and my daiquiri in the Floridita.” Er hangen ook foto’s aan de muur van Hemingway, waaronder een met Fidel Castro. Deze foto is gemaakt in 1960 tijdens de prijsuitreiking van het jaarlijkse Hemingway vistoernooi. Fidel deed dat jaar voor het eerst mee als onervaren visser naast allemaal doorgewinterde zeevissers. Natuurlijk wist el comandante na drie dagen de allergrootste zwaardvis uit zee te trekken…

Frozen daiquiri & een mojito

Ik ga net als ‘papà’, zoals de Cubanen Hemingway noemden, natuurlijk ook aan een frozen daiquiri. De rumcocktail smaakt meer dan goed. Dit komt natuurlijk mede door de setting. In de bar is het historische gevoel van 1940-1950 behouden. De bartender draagt een rode jas passend bij de glitz and glamour Regency-stijl uit de jaren ’50. Ben je trouwens een echte Hemingway fan en wil je precies dezelfde cocktail als de grote schrijver drinken? Laat de suikersiroop dan vervangen door grapefruitsap met een scheutje maraschinolikeur. Hemingway was namelijk een suikerpatiënt.

Duur visrestaurant

Je kan hier ook een hapje eten in het visrestaurant. Dit gedeelte is ook aangekleed in de Hollywood glitz & glamour regency-stijl. Denk hierbij aan veel marmer, rode draperieën, een zwarte glimmende vleugel, kroonluchters en stoelen met rood pluche. Het is hier vrij prijzig, dus ik raad aan om alleen een daiquiri aan de bar te drinken.

Nog meer Hemingway-info

Hemingway woonde uiteindelijk 20 jaar in Havana, waaronder van 1932 tot 1939 in een kamer van het Hotel Ambos Mundos, dat op een steenworp afstand van El Floridita ligt. Hemingway schreef in Cuba o.a. The Old Man and the Sea waarvoor hij een Pulitzerprijs ontving in 1953. Het jaar erop ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur, maar dit terzijde.

Andere bekende bezoekers

Niet alleen Hemingway kwam hier graag; andere legendarische stamgasten zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse dichter Ezra Pound (Ernest’s vriend en meest belangrijke criticus) en de Britse Secret Agent/schrijver Graham Green, die o.a. Our man in Havana heeft geschreven.

Calle Obispo 557, Havana, Cuba | Ma-zo: 11:00-00:00 | website

Klik hier voor meer tips in Havana en klik hier voor alle Cuba tips.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply