Vessel is een prachtig hospitality-concept dat onderdeel is van het 4-sterren (appartementen)hotel Boat & Co in de Houthavens. Vessel is opgedeeld in een brasserie, met entree via de hoofdingang van het hotel, en een intiem fine dining-gedeelte met een eigen ingang aan de IJ-zijde. In de zomer is het bij Vessel dus ook geweldig zitten op het ruime terras aan het water. Wij zijn hier voor een gastronomisch avondje bij restaurant Vessel.

Zeeuwse chef Freek Dekker

Het culinaire brein achter restaurant Vessel is de Zeeuwse chef Freek Dekker. Hij heeft zijn ervaring o.a. opgedaan bij Ciel Bleu** en Aan de Zweth*. Juist, dat belooft veel goeds! Freek’s kookstijl is puur en zonder poespas. Op de website staat dat hij met ieder gerechten streeft naar drie sensaties: “tease, please and surprise.”

8-gangen tasting menu

We zijn hier op een zaterdagavond en bestellen het 8-gangen Tasting Menu met bijpassende wijnen. We geven aan dat we geen vlees eten en dit is geen enkel probleem. Ons diner begint met een zalig trio dat bestaat uit een krokant hoorntje van biet met gerookt vegan feta-ijs. Op een ander bordje liggen oesters met emping voor de crunch en sambal voor wat pit. Ik ben een Zeeuw en ben van de pure oesters, maar ik moet eerlijk toegeven dat deze toevoegingen een extra dimensie aan de oester geven! Love it! In de kommetjes ligt watermeloen dat op de bbq is geroosterd met burrata en een granita van sorrel (waterkers). Wat een geweldig begin van ons diner!

Geweldige wijn-spijs combinaties

Hierna volgt de vegetarische coquille van knolselderij met een tom kha schuim op een bedje van rettich (radijs). De derde gang bestaat uit claresse, een roodvis die familie is van de meerval, met hierop rabarber en een beurre blanc met tandoori kruiden. Ondertussen schenkt maître Cas bij iedere gang een spot on wijn met dito uitleg.

Prachtige, verrassende smaakcombinaties

Gang vier bestaat uit langoustine met een sereh bisque (citroengras) en een kimchi salade van witte kool. Hierna volgt de gerookte aardappelcrème met een crumble van geitenkaas en een krokantje met King Oyster paddenstoel. Ons vega hoofdgerecht is de dry aged aubergine met een aardappelgratin pommes paolo met ernaast een mousse van aubergine en jus van paddenstoelen. Wat is dit smullen!

Zalig dessert in twee delen

Het dessert bestaat uit twee delen. Een dubbelfeest voor mij! We beginnen met een granita van pompoen en een witte chocolademousse met hierin een klein blokje blauwschimmelkaas (blu di tonka), met pompoenpitjes. Cas schenkt er voor de finishing touch gepofte pompoenpitolie overheen. En OMG wat is dit bizar lekker!! De Vriend skipt het tweede dessert en gaat voor een selectie van vijf kazen die hij zelf mag uitkiezen uit twee vitrines vol lekkers. Het ‘hoofd dessert’ is zwart ananasijs (er is houtskool toegevoegd om deze kleur te verkrijgen) met een mousse van verveine en wat ‘dotjes’ lemon curd voor de frisheid. De Vriend krijgt sherry bij zijn kaasplateau. Cas schenkt voor mij een glas Hongaarse Tokaj wijn in. Wat een genot!

Eindoordeel

De service is enorm warm en gastvrij (hoi Cas!) en de gerechten van chef Freek Dekker en team zijn iedere keer weer verrassend en spot on. Daarnaast is het interieur van Vessel helemaal in mijn straatje en de akoestiek is goed (vinden wij ook erg belangrijk). Extra pluspunt: op zomerse dagen kun je je aperitief op het ruime terras aan het water drinken. Wij komen zeker terug!

Revaleiland 500, Amsterdam | website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants in Amsterdam.

Klik hier voor nog meer tips in de Houthavens. En klik hier voor tips in heel Amsterdam-West.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply