Restaurant 212 (1 Michelinster) ontleent zijn naam aan het huisnummer waarop het gesitueerd is. Zo simpel kan het zijn. De creativiteit is hier bewaard voor in de keuken. En zo hoort het. 212 heeft plek voor 24 gasten, die op hoge stoelen aan de bar rondom het kookeiland mogen zitten.

De keuken is Frans klassiek met een moderne twist

De keuken wordt gerund door de chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. De twee heren ontmoeten elkaar in 2008 bij restaurant Envy. In 2010 startten ze als chef en sous-chef bij Bord’Eau; binnen drie jaar krijgen ze hier twee Michelinsterren.  Na tien jaar besluiten de vrienden om hun eigen droom te gaan verwezenlijken met Restaurant 212 als gevolg.

6-gangen diner

We beginnen met een glas champagne (Jean Velut, Lumiere et Craie). Dit is een blanc de blancs van Chardonnay druiven uit Montgueux. De druiven staan hier op een bodem van kalk en fossiele krijtbodems wat zorgt voor een hele bijzondere smaak. De champagne is complex en toch fris. Vervolgens bestellen we het 6-gangen diner.

Na twee krokante bites volgen vier amuses die variëren van hartig tot fris. Vooral de zeebaars (in de vorm van een ster) blijft hangen door de heerlijke combi van een fris zuurtje met het romige van de leche de tigre (tijgermelk) van passievrucht, combava en kokos.

We krijgen geen bestek bij onze amuses. De vriendelijke serveerster legt ons uit dat onder de bar een besteklade zit waarmee we onszelf kunnen bedienen. Wat geestig! Dit is eten op sterrenniveau, maar zonder alle stijfheid. I love it.

Gang 1: kalfstartaar ‘os à moelle’ & gang 2: aardpeer met Hollandse garnaaltjes

Het eerste gerecht is de kalfstartaar ‘os à moelle’ met kaviaar. Bot van gerookte haring en een bouillon van kokkel met kalfsmerg. De mergpijp is van zichzelf al vol van smaak en smeuïg, tel hier de gerookte vette haring en de kaviaar bij op. Ja ik ben even bang dat de combinatie too much gaat worden. Maar nee, de ingrediënten zijn in balans en versterken elkaar zonder verloren te gaan in alle smaaksensaties.

Het tweede gerecht is de krokante aardpeer met Hollandse garnalen met een vinaigrette van look en geraspte Belper Knolle (Zwitserse kaas). Het gerecht wordt na de uitleg wordt met een hamer stuk geslagen. De Zwitserse kaas wordt vervolgens voor onze neus geraspt. Wat een geweldige presentatie is dit!

We bestellen er een fles sancerre (François Côtat, Les Monts Damnés uit 2014) bij. De combinatie van het zuur en fruit is perfect in balans.

Gang 3: BBQ kreeft & gang 4: Noordzeetong

Het derde gerecht is de BBQ kreeft met een lak van witte Sarawak peper (peper uit Borneo) en crème van pompoen met een saus van coraille met walnoot en rijstazijn vinaigrette. Dit gerecht is waanzinnig lekker! De saus (gemaakt van kuit) is enorm smaakvol en de kreeft is perfect gegaard.

De gegrilde Noordzeetong komt met een gerookte beurre blanc van geoxideerde wijn met gebakken paddenstoelen en aardappelgnocchi. Deze vis-met-botersaus-klassieker 2.0 maakt mij als Zeeuws meisje erg blij.

Ik geniet tussen de bedrijven door ook enorm van het versgebakken brood met boter dat in een glazen stolp wordt gepresenteerd. De glazen stolp is beslagen, zo vers is de boter! En kijk hoe geweldig het botermes is!

Gang 5: BBQ Anjou duif & kaas als tussengerecht

Het vijfde gang is de Anjou duif van de BBQ met eigen jus en jeneverbes. Op een ander bord krijgen we een crème van olijven, stukjes kers en petit pois à la Française gepresenteerd. Het bord met de doperwten ziet er prachtig uit. Wat een liefde stoppen ze hier in alle gerechten. Ik eet niet vaak duif, ik kan het op een hand tellen, maar dit is by far de lekkerste duif die ik ooit heb gegeten.

We bestellen er een nieuwe fles wijn bij. We vinden het tijd voor rood en gaan voor een Bordeaux-blend van merlot en cabernet sauvignon uit Pauillac (Chateau Haut Batailley). De wijn is krachtig met aroma’s van zwart fruit en ik ruik ook iets rokerigs. Het complementeert de gerookte duif heel mooi.

Omdat de wijn zo fabelachtig mooi is, besluiten we er nog een kaasplankje bij te bestellen. Het mobiele kaasplateau wordt vastgezet tussen onze zitplek aan de bar en het kookeiland. Wat hebben ze dit wederom tof gedaan. Er volgt een prachtige uitleg waarna we onze favorieten kiezen.

Gang 6: appel dessert

Mijn dessert is de appel met gember, walnoot en gezouten karamel. Het gerechtje ziet er zo mooi uit, dat ik het haast zonde vind om het gerecht aan te breken. M’n gezelschap gaat voor de soufflé van praline met een sorbet van chocolade en paddenstoelen. Dit is op voordat ik om een hapje kan vragen.

Eindoordeel

Alles is hier top! Van de waanzinnig lekkere gerechten tot en met de service en van de presentatie tot en met de aankleding. Restaurant 212 is een absolute Tip van Trees!

Amstel 212, Amsterdam| Di-za: 12:00-23:00| website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants (van sterrententen tot en met restaurants die ‘gewoon goed’ zijn Amsterdam. 

Klik hier voor nog meer tips in de Grachtengordel-Zuid buurt. En klik hier voor nog meer tips in Amsterdam-Centrum.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply