Restaurant Choux staat al geruime tijd op mijn must visit-lijstje. Maar op de een of andere manier is het er nog nooit van gekomen om hier eens langs te gaan. Toen ik hoorde dat Choux ook aan take away deed, moesten we hier natuurlijk langs.

Mooie selectie natuurwijnen

Op de counter staan mooie wijnen. Terwijl ik de etiketten in me opneem komt er een jongedame aanlopen. Ik geef m’n naam door en krijgen twee tasjes van haar. Na een korte uitleg van onze bestelling laten we ons hierna informeren voor bijpassende wijnen. We gaan voor een rode wijn (grenache) van wijnhuis Daniele Portinari uit Italië (Veneto) en voor een Sancerre (sauvignon blanc) van wijnhuis Sebastien Riffault (upper Loire).

Chef van Berlo loodst je op een leuke manier door het menu heen

Uit de papieren tasjes komen verschillende bakjes met ingrediënten die variëren van bloemen tot kruiden. In de kleinere bakjes zitten de sauzen en vinaigrettes. Het menu wordt begeleid door chef Merijn van Berlo die dit op een nonchalante, droge manier doet. “De rode besjes rits je van de takjes en daar pak je deze bijzondere tool voor. Dit heet een vork”, aldus van Berlo.

Biet, roos, rode bes en hangop

We beginnen met de rode biet die super smaakvol is. Hij blijkt gestoomd, vervolgens gedroogd en erna gekookt met ingekookt bietensap waardoor je een hele intense bietensmaak krijgt. De biet is vervolgens ook nog eens aangemaakt met een klein beetje mierikswortel. Heerlijk! Het zurige van de rode besjes gaat prachtig samen met de romige, gerookte hangop. De rabarbervinaigrette met olie van zwarte bessentakken is ook waanzinnig. De rozenblaadjes met de rode melde zijn btw ook een hele bijzondere toevoeging!

Sancerre (sauvignon blanc) van wijnhuis Sebastien Riffault (upper Loire)

We drinken er een rijke maar toch frisse en ietwat fruitige Sancerre (Sauvignon Blanc) bij. De druiven van de Sancerre zijn laat geplukt waardoor er bij een gedeelte edele rotting aanwezig is. Ter informatie: de Loire (Noord-Frankrijk) heeft een vrij vochtig klimaat, dus meeldauw en grijze meeldauw, liggen op de loer om je oogst te verpesten. Met andere woorden, je bent een hele stoere wijnboer als je je druiven zo’n drie weken langer laat hangen dan je concullega’s die op de klassieke manier werken. Maar als het je lukt word je beloond met wijnen die rijk en smeuïg zijn.

Groene asperges, lavendel, perzik, amandel

Tijd voor het hoofdgerecht! We gaan aan de slag met het verwijderen van ‘de kontjes’ van de sperziebonen en peultjes. De groenten gaan we vervolgens blancheren met flink wat zout in het water. De halve perzik, gebakken op de plancha, besmeren we met een soort lak van zwarte knoflook waarna er amandelen (die we even moeten crushen) overheen gaan. Er komen vervolgens nog ui, koolrabi (allebei geroosterd op de plancha), en losse bonen bij voor wat meer body. Het gerecht wordt afgemaakt met citroenafrikaan, venkel en vrolijke bloemen uit de eigen tuin, zoals goudsbloem en Oost-Indische kers.

Er zit enorm veel liefde in de sauzen

Ook dit gerecht is weer smullen!! Neem de zwarte knoflooksaus (die van over de perzik) als voorbeeld; in deze substantie zitten alle restanten van de perzik die zijn opgekookt met zwarte knoflook dat een maand lang op 60 graden is gelegd!

Rode wijn (grenache) van wijnhuis Daniele Portinari uit Italië (Veneto)

We drinken er een rode biologische wijn uit Italië (Veneto) bij van de grenache druif. De elegante wijn, met aroma’s van rood fruit, heeft een fijn fris zuurtje waardoor hij prima samengaat met de gerookte asperges.

Aardbei, kamille, verveine en klaverzuring

Ons dessert is de pana cotta. Hier komen twee soorten aardbeien bij, de gewone ‘rauwe’ aardbei en een variant die is gemarineerd in een siroop van kamille en honing met wat tijm. Het gerecht wordt afgemaakt met citroenmelisse, munt en als laatste sap met olie van hooi.

Praktische informatie over Choux voor Thuis

Iedere maandag vanaf 12:00 kun je een nieuw weekmenu van Choux voor Thuis reserveren. Ophalen gebeurt van vrijdag tot en met zondag tussen 15:00 en 18:00. Het Choux doe-het-zelf-menu bestaat uit drie gangen (€ 35) waarbij je kan kiezen voor de ‘standaard’ of voor de vega optie. Ieder menu bevat het brood van Bakker Menno met de speciale Choux karneboter.

Naast de take away kun je nu ook weer bij Choux een tafeltje van maximaal vier personen reserveren. En je kan terecht in de wijnbar in de tuin.

De Ruyterkade 128 | take away vrijdag – zondag 15:00-18:00 | website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants (van sterrententen tot en met restaurants die ‘gewoon goed’ zijn Amsterdam. 

Klik hier voor nog meer tips in Oosterdokseiland en hier voor Nieuwmarkt/Lastage. En klik hier voor nog meer take away tips.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply