BestemmingenColijnsplaatNederlandNoord-BevelandZeeland

De allerbeste zeetong eet je bij Restaurant De Schelde

Ik kom van kleins af aan (jaren ’80) bij restaurant De Schelde aan de Oude Haven in Colijnsplaat. Sindsdien is er, voor mijn gevoel, zowel qua interieur als menukaart niets veranderd. De enige verandering is dat Eric Lentink de zaak heeft overgenomen van zijn ouders, die het in 1964 zijn gestart. Ik herinner me nu weer hoe Corrie Lentink (Eric’s moeder) altijd een praatje kwam maken met mijn grootouders. De vertrouwdheid van deze plek voelt als een warme deken.

Ga voor de tong, mosselen, paling of zeevis

Ik ken de hele kaart inmiddels uit mijn hoofd. Als vanzelfsprekend heb ik in de tussentijd ook een aantal favorietjes opgebouwd. Waaronder de handgemaakte garnalenkroketten, die ik nu als voorgerecht bestel. En negen van de tien keer kies ik de gebakken zeetong (300gr) als hoofdgerecht. De tongen zijn gepaneerd, gebakken in boter, geblust met citroensap en er zit als secret ingedient ook heel veel liefde in van chef Hans van Liere. Deze kwieke zeventiger staat hier btw al meer dan een halve eeuw achter het fornuis! Zijn souschef staat er sinds 1987!

De hoofdgerechten worden vergezeld door overheerlijke bijgerechten

De vertrouwde witte schaaltjes komen op tafel met hierin: rauwkost met een hardgekookt eitje, rauwe andijvie met spekjes, gekookte worteltjes en gebakken aardappelen. De bijgerechten zijn briljant in al hun eenvoud. De frietjes zitten in een grotere schaal. We krijgen er steevast meerdere bakjes met huisgemaakte mayo bij van Eric.

Bij al dit lekkers drinken we een Sancerre uit de Loirestreek (van de sauvignon druif). De bleekgroene wijn zit vol fruit en is toch verfijnd door de frisse zuurtjes. Er zitten ook mineralige tonen in. Kortom, een prachtige wijn om onze visgerechten mee te complementeren.

Koffieboontjes bij de koffie

Ik sluit dit keer af met de vanille-ijs-met-aardbeien-en-slagroom-combi. Een andere lieveling is de Dame Blanche met Kaatje Mosseladvocaat.

Bij de koffie krijgen we het vertrouwde glaasje met de koffieboontjes. Ik zie ineens weer voor me hoe mijn grootmoeder hier altijd enorm van smulde.

Eindoordeel: ik vind alles geweldig aan dit restaurant!

Top plek voor zeilers

Kom je met de zeilboot naar Zeeland? Dan is dit een ideale plek voor jou. Want de jachthaven van Colijnsplaat ligt op een steenworp afstand. Er is plek voor 550 boten tot 20 meter, met een diepgang van maximaal 2,80 m.

Leuk om te weten voor de Zeeuwen

Lenetink senior (een Amsterdammer) zag in de jaren ‘60 de mogelijkheden qua opkomend toerisme in Zeeland. Zijn vier broers volgden hem naar het zuiden. De broertjes hebben meerdere succesvolle horecaondernemingen opgezet, waaronder discotheek De Hooizolder. Ik vermoed dat veel Zeeuwen – net als ik – toffe herinneringen aan deze tent zullen hebben, maar dit geheel terzijde.

Havenstraat 9, Colijnsplaat | di-woe, vr-zo: 10:00-21:00, do: 17:00-21:00 | website

Klik hier voor nog meer Zeeland tips.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook? Ik zou het heel tof vinden als je dit zou doen. 🙂

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply