AfrikaBestemmingenMarokkoMarrakesh

Riad AnaYela – Marrakesh, Marokko

Na een wandeling door de smalle meanderende straatjes van de ommuurde medina, het historische centrum van Marrakesh, arriveer ik bij de 300 jaar oude Riad AnaYela. Alleen de wandeling hiernaar toe is al een magische gebeurtenis.

Warm welkom

Ik wordt begroet met een glas melk en dadels. Vervolgens krijg ik witte leren slippers aangereikt. M’n schoenen moet ik uit doen en in de hal achter laten. Dit voelt alsof ik thuis ben.

Het verhaal van Yela

Ana Yela betekent ‘ik ben Yela’. Yela was een jong meisje dat lang geleden in dit oude stadspaleis woonde. Elke nacht, als haar familie diep lag te slapen, ging ze naar het dak om hier naar de sterren en de maan te kijken.

Op een nacht durft een jongen die Yela heimelijk leuk vindt over de daken naar haar toe te sluipen. Ze kijken samen naar de sterren. “Dit is een magisch tapijt waarop we liggen, om het te laten vliegen moet je me een kus geven”, zegt de jongen. Yela gaat hier niet op in. Dit tafereel gaat zo een aantal nachten door totdat Yela uiteindelijk toegeeft en hem een kus geeft. De kus was zo magisch dat het echt leek alsof ze aan het vliegen waren. Uiteindelijk trouwen ze met elkaar en ze leven nog lang en gelukkig.  

Het Yela-verhaal als inspiratie voor het interieur

Dit verhaal dient uiteindelijk als inspiratie voor de inrichting. Het verhaal is zelfs door kalligrafen met zilver in de robuuste deuren van de kamers geschreven. De kamers zijn in chronologische volgorde onderverdeeld in hoofdstukken van het verhaal. De laatste regel van ieder hoofdstuk vind je naast het bed in de kamers.

Suite Chapter 5

De riad bestaat uit twee Deluxe Bedrooms op de begane grond en een Superior Room en twee suites op de eerste verdieping. Ik verblijf in het laatste hoofdstuk, Chapter 5: een prachtige suite van van 40 m2. Vanuit het giga bed van 2 meter bij 2 meter kijk je uit op de open haard. De badkamer heeft een enorm bad, dit is bijna een hamam voor twee zo groot. Het interieur is sprookjesachtig als 1001 Nachten.

Het dakterras

Het verhaal is doorgevoerd tot in de kleine toren op het dak waar je op ‘het vliegende tapijt’ een diner kan nuttigen en naar de sterren kan kijken. Dit is een van de hoogste punten van de stad. Met andere woorden, een gegarandeerd prachtig uitzicht.

De nomadentent op het dakterras is de plek waar wordt ontbeten en waar kan worden gedineerd.

Open binnenplaats

AnaYela heeft een open binnenplaats, de patio, waar je lekker kan zitten. Hier is ook het zwembad dat in de winter wordt verwarmd. In de winter wordt ook de patio afgesloten met doorzichtig plastic, dit zodat het open gevoel nog wel blijft.

Als je op avontuur door de medina wil gaan krijg je een telefoon mee, zodat je de conciërge te allen tijde kan bellen voor tips.

28 Derb Zarwal, Route Kaa el Machraa, Bab Khemis, Marrakesh | website

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply