Restaurant ADAM op de Overtoom in oud-west is een culinair pareltje waar ik dankzij goede vriend, en mede foodie (hoi Mike!) beland voor een diner op zaterdagavond. Het restaurant is gesitueerd in een pijpenla, dus niet breed maar wel diep, en daarom slim opgedeeld in twee ruimten. Het gedeelte aan de voorkant baadt, dankzij een groot raam, in natuurlijk licht en is voorzien van een meterslange bank, een paar tafeltjes en een bar. De ruimte achterin is intiemer met uitzicht op de open keuken.

Chefs menu wisselt tweemaandelijks

Restaurant ADAM werkt met een verrassingsmenu (je kan kiezen tussen 4, 5, of 6 gangen) dat iedere twee maanden wisselt. We bestellen het 6-gangenmenu en ik geef aan dat ik een pescotarier ben. In de keuken zie ik chef-kok en eigenaar Arne Russchen aan het werk. Hij blijkt o.a. ervaring op te hebben gedaan bij Tante Koosje* in Loenen aan de Vecht. Leuk! Hier hebben we met de familie het afstuderen van mijn oudste broer (aan Nyenrode dat in de buurt ligt) gevierd, maar dat terzijde.

Sympathieke service

Ons menu wordt uitgelegd door de super sympathieke Paul Bakker die o.a. bij Sinne* heeft gewerkt. Na enkele amuses beginnen we ons diner met een tapioca cracker met doperwt, tuinboon, kruidensla, doperwten-feta crème en een dressing op basis van karnemelk. Het frisse voorgerechtje proeft als de lente op je bord. Zalig! Hierna volgt de Pulpo van de BBQ met een schuim van pil pil (viskieuwen, olijfolie en knoflook) en romesco (saus van paprika en nootjes) met een mousseline van aardappel met chimichurri en krokante aardappeltjes. We drinken er een volle chardonnay uit de Bourgogne (Santenay) bij.

Lente op het bord

Onze derde gang bestaat uit witte asperges met verse daslook (ook wel wilde knoflook genoemd), de saus is op basis van de Thaise Tom Kha kai soep, de crostini’s van zuurdesem zorgen voor een heerlijke crispy bite. En ook dit is een prachtig lentegerechtje! Maar mijn absolute lieveling van de avond is de Croque-Monsieur Morille met Olde Remeker kaas, een compote van morille en een crème van gefermenteerde padenstoelenmix en dit alles ‘omklemd’ door brioche. Wat is dit een ultiem comfort food gerechtje! Qua wijn gaan we van de Bourgogne naar de Bordeaux (Saint-Émilion).

Klassieke gerechten met een ADAM-twist

Gang 5 is voor mijn gezelschap de lamsnek. Ik krijg, als pescotarier, de tarbotfilet gebakken in roomboter met een saus op basis van anitboise, de crème is van courgette en mierikswortel met een rolletje van courgette en couscous, het krokantje is van tomaat en pistache. Chef-kok Arne komt deze gang zelf toelichten. De zaak zit vol en hij neemt hier toch even de tijd voor. Hier scoort een chef bij mij altijd enorm veel punten mee! Mijn gezelschap gaat ter afsluiting voor het Hollandse kaasplateau van Kef. Ik ga voor het zoete einde in de vorm van een ijsdessert dat wordt vergezeld door rabarber, een crumble van boekweit en witte chocolade. Een prachtig gerechtje in alle eenvoud!

Eindoordeel

Restaurant ADAM is mijn nieuwe lieveling in Oud-West! De ambiance is fijn, de service is heel hartelijk (hoi Paul en Anouk!) en chef-kok Arne en team serveren prachtige klassieke gerechtjes met een moderne ADAM-twist. Love it!

Overtoom 515a, Amsterdam | website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants in Amsterdam.

Klik hier voor nog meer tips in Oud-West. En klik hier voor alle tips in Amsterdam-West.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply