BrielleNederlandWeekendje wegZuid-Holland

Weekendje weg in eigen land naar Brielle

Brielle is een stad die ik tot voor kort alleen kende uit de geschiedenisboeken in verband met de Tachtigjarige Oorlog. Maar verder dan ‘Op 1 april verloor hertog Alva zijn bril’ (de dag waarop de watergeuzen de Spanjaarden uit de stad verdreven) kom ik niet meer qua kennis. Hoog tijd dus om deze historische vestingstad eindelijk eens live te verkennen!

Waar te slapen?

Bij Poorter Boutique Hotel. We hebben er zelf alleen geluncht, maar het zag er allemaal zo mooi uit dat ik er met grote zekerheid vanuit ga dat het hier ook geweldig slapen is. Het ontbijt wordt in de prachtige brasserie geserveerd met een sierplafond dat museumwaardig is. Ook bijzonder: zeeheld admiraal-generaal Maarten Harpertszoon Tromp is in een huisje aan de Kaatsbaan, in de achtertuin van het hotel, geboren.

Wat te doen?

In het Historisch Museum Den Briel kun je van alles te weten komen over de Tachtigjarige Oorlog waarbij de inname van Brielle door de Watergeuzen op 1 april 1572 centraal staat. Leuk om te weten: het museum deed vroeger dienst als waag, stadsgevangenis en stadhuis. Zin in een wandeling? Het Historisch Museum Den Briel heeft een digitale tour ontwikkeld langs 32 bezienswaardigheden in de stad en op de stadswallen. De locaties hebben allemaal een link met het museum. Elk punt is voorzien van een QR-code die je kan scannen voor achtergrondinformatie.

Waar te eten & drinken?

Koffiebar ‘Ccino is een fijn tentje in Brielle voor ontbijt, lunch en uiteraard koffie met een taartje. Op de menukaart vind je pannenkoeken, pizza, panini’s en tosti’s met allerlei soorten beleg. Er zijn ook veel vega en vegan opties zijn! Lunchen kun je natuurlijk ook doen bij Poorter Brasserie en een fijn restaurant voor het diner is Nouba.

Extra tips van locals

De Brielsche Aap is een leuk restaurant en ga voor koffie naar de Koffiemeid, aldus de lieve mensen van Hotel Poorter. Wij combineerden ons bezoek aan Brielle nog met het geweldige vogelobservatorium Tij aan de rand van het Haringvliet. Deze spot heeft de vorm van een ei (van 8 meter hoog en 11 meter breed) van de grote stern. En we zijn ook nog een lekker duin/strandwandeling gaan maken in Oostvoorne.

Hierbij afhaaltips voor als je er ook nog even op uit gaat of in een Bed & Breakfast verblijft: KookLuus voor zoetigheden, ready to cook tasjes en kant-en-klare maaltijden die je alleen even hoeft op te warmen en Campania Finest voor een picknick met heerlijke Italiaanse wijnen, kazen, etc.

Klik hier voor meer tips in Brielle en hier voor alle tips in Zuid-Holland. En klik hier voor meer weekendjes weg in eigen land.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

The author: Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.
Leave a Reply